Jsme televize vašeho kraje

Soud poslal do vazby oba muže obviněné z vraždy a z pokusu o vraždu

Plzeň, publikováno 10.12.2018, autor: Richard Beneš

Okresní soud Plzeň město - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

O vazbě pro dva aktéry brutálních násilných činů, které se staly v Plzni v pátek a v sobotu, dnes rozhoduje plzeňský městský soud. V prvním případě se jednalo o pachatele (26), který byl obviněn z pokusu o vraždu a z nebezpečného vyhrožování. V pátek v Rubešově ulici pobodal po předchozí slovní rozepři řidiče (39) dodávky. Druhý muž (19), byl obviněn z vraždy mladíka (17), kterého v sobotu večer usmrtil v jednom plzeňském bytě. Soudce ho poslal do vazby. Hrozilo totiž nebezpečí, že uteče a že by mohl na svobodě ovlivňovat svědky. Stejný soud nakonec rozhodl o vazbě i pro muže obviněného z pokusu o vraždu.

Z pokusu o vraždu a z nebezpečného vyhrožování obvinili plzeňští kriminalisté muže (26) z Rakovnicka, který v pátek po předchozí slovní rozepři pobodal v Plzni na ulici nožem řidiče (39) dodávky. Napadený muž utekl s posledními zbytky sil a schoval se v sousedním domu ve firmě, kde pracoval. Pachatele zadrželi policisté o čtyři hodiny později.

První případ se stal v pátek odpoledne na Slovanech před pivnicí U Chřestýše. Útočník tam napadl nožem muže, kterému se nelíbilo, že mu skupinka opilců kope a buší pěstmi do jeho služební dodávky, se kterou se chystal odjet z práce společně s dalším kolegou. Slovní potyčka řidiče s opilci vyvrcholila tím, že jeden z nich vytáhl nůž a muže bodl do hrudníku.

 „Zraněný se utekl schovat a pachatel následně začal slově vyhrožovat i jeho kamarádovi, zda-li chce také tak dopadnout. Druhý muž se uzamkl v autě, přičemž se pachatel snažil dostat dovnitř. Po chvíli toho zanechal a z místa odešel. Policisté ho necelé čtyři hodiny po činu zadrželi v Plzni v Bukovci. V době zadržení měl v krvi 1,75 promile alkoholu. Zraněný muž je stále v péči lékařů,“ popsala páteční útok mluvčí policie Martina Korandová.

Smrtí pak skončila v sobotu večer vzájemná potyčka dvou mladých mužů v Plzni na Borech. Starší z dvojice napadl větší intenzitou sečnou zbraní do oblasti krku svého mladšího spolubydlícího. Ten svým zraněním na místě podlehl.

Na obou místech provedli policisté ohledání místa činu, provedli dokumentaci a zajistili veškeré stopy, které předali ke znaleckému zkoumání. Zajištěny máme i obě zbraně. Oba pachatelé se podrobili odběru biologického materiálu, zda byli pod vlivem ze zákona zakázaných návykových látek. Kriminalisté podali státním zástupcům podněty k podání návrhů na vzetí do vazby na oba obviněné.

Mladík obviněný z vraždy svého kamaráda paradoxně v lednu roku 2017 zachránil život bruslaři, pod kterým se tehdy propadl led, když bruslil u Rooseveltova mostu a začal se topit. Tehdejší žák 3. ročníku hotelové školy se po ledě k muži přiblížil, hodil mu mikinu jako záchranné lano a pomohl mu tak dostat se ven z vody. Za záchranu života převzal ocenění od primátora i hejtmana Plzeňského kraje. Tentokrát je mladý muž podezřelý z toho, že život vzal.

Fotogalerie

Okresní soud Plzeň město - ilustrační foto | Autor: TV ZAK