Jsme televize vašeho kraje

Záchytka bude mít příští dva roky staronového provozovatele, Městskou polikliniku Plzeň

Plzeň, publikováno 10.12.2018, autor: Richard Beneš

Tento muž měl v krvi čtyři promile alkoholu - ilustrační foto | Autor: MP Plzeň

Také v nadcházejících dvou letech bude zajišťovat chod protialkoholní záchytné stanice v Plzni stávající provozovatel, kterým je soukromá Městská poliklinika Plzeň. Kraj jí zaplatí za dva roky téměř 20 milionů korun, konkrétně to bude 9,99 milionu za rok. Žádný jiný z osmi oslovených subjektů nakonec neprojevil o provozování záchytky zájem. Po pondělním jednání rady kraje o tom informovala radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

„Mezi oslovenými byly nemocnice i polikliniky v Plzni a také dvě naše krajské nemocnice ve Stodu a Rokycanech. Ozvali se nejprve čtyři subjekty, ale ve finále žádný zájem nikdo z nich neprojevil. Byli jsme rádi, když se přihlásil současný provozovatel,“ řekla radní Milena Stárková. Podle jejích slov není Plzeňský kraj jediným, kde mají problém najít provozovatele záchytky, i když ji musí podle zákona zajistit.

Za jednu noc na plzeňské záchytce zaplatí klient 4500 korun a už to zdaleka není nejvyšší cena, která se za pobyt v podobném zařízení platí. Cena zůstane stejná i v roce 2019 a 2020. „Pouze u 17 procent zachycených osob se podaří, aby za službu zaplatili. Zbývající neplatí a to je vlastně náklad kraje,“ uvedla radní.

Náklady na provozování záchytné služby se zvyšují, protože rostlou také nároky na poskytované služby a vybavení. „Zatímco v letech 2015 a 2016 nás stála každý rok 2,7 milionu korun, letos a loni už to bylo po 6,3 milionu korun,“ informovala Stárková s tím, že do budoucna bude problematické zajistit personál a splnit normy. Od letoška platí nová legislativa, která zpřísňuje technické i personální vybavení ve prospěch klientů. Na záchytce musí být například místo dosavadní jedné sestry dvoučlenný zdravotnický personál. Lékař musí být dostupný do 20 minut.

Také hejtman Josef Bernard (ČSSD) považuje za nejzásadnější problém kolem provozu záchytné služby její personální zabezpečení. „Dokonce jsme uvažovali o tom, vzít si záchytku pod svá křídla, ale nakonec od toho ustoupil. Všechny varianty převozu do našich nemocnic v Rokycanech a ve Stodě byly komplikované,“ doplnil hejtman. I on zmínil, že je rád, že záchytku bude provozovat stávající provozovatel.

Plzeňskou záchytkou prošlo v loňském roce 1700 klientů. Má deset lůžek, denně jich je obsazeno čtyři až pět, největší vytíženost je samozřejmě v pátek a o víkendu.

Fotogalerie

Tento muž měl v krvi čtyři promile alkoholu - ilustrační foto | Autor: MP Plzeň