Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň ocenilo své hrdiny za mimořádné činy při záchraně lidského života a majetku

Plzeň, publikováno 12.12.2018, autor: Richard Beneš

Primátor ocenil 29 hrdinů | Autor: Plzen.eu

Za mimořádné činy při záchraně života a majetku v tomto roce ocenil plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) celkem 29 lidí. Jsou mezi nimi policisté i plzeňští strážníci, záchranáři, hasiči, ale i běžní občané. Hned 12 oceněných bylo z řad účastníků zásahu při rozsáhlém zářijovém požáru ubytovny na Karlově. Uznání si ale vysloužili například také zachránci muže, jehož zasáhl blesk. Byl mezi nimi i jedenáctiletý chlapec. Primátor všem poděkoval za jejich obětavost, statečnost i pohotovost a předal jim pamětní plakety a věcné dary.

„Považuji za důležité zdůraznit osobní nasazení, osobní statečnost každého z vás, i když je to většinou vaše práce, ale všechny případy, jak jsem se s nimi seznámil, mají společné jedno. Nezaváhali jste v situacích, které byly v řadě případů přímo život ohrožující. Vy jste v nich obstáli jako profesionálové i jako lidé a udělali jste to, co bylo správné,“ řekl primátor Martin Baxa.

„Tyto dnešní nezapomenutelné okamžiky si musíme připomínat, abychom dokázali, že vy jste ženy a muži na svém místě, že vy jste tady pro nás a snažíte se, aby Plzeň byla co nejbezpečnější. Ještě jednou všem děkuji,“ dodal radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně Aleš Průša rovněž přítomným poděkoval a připomněl, že zvláštní pozornost si zaslouží čin jedenáctiletého Benjamina Hejdy, který se zúčastnil záchrany muže, kterého zasáhl blesk. Ten bohužel i přes pohotový zásah celé řady osob zranění nepřežil.

Mezi oceněnými byli i dva strážníci Petr Tatýrek a Petr Malina, kteří našli při běžné pochůzce v Kotíkovské ulici muže, ležícího na chodníku. Nejevil známky života, strážníci neváhali, okamžitě zahájili resuscitaci a přivolali rychlou záchrannou službu. Podařilo se jim u muže obnovit základní životní funkce a následně ho předali posádce záchranné služby.

Strážníci Milan Anderle, Jindřich Březina, Jan Lang jeli do Borského parku pátrat po muži, který se tam měl pokusit o sebevraždu. Našli ho v okamžiku, kdy už visel na stromě oběšený na textilním opasku. Strážník Březina visícího muže nadzdvihl a strážník Anderle jej ihned nožem odřízl, strážník Lang volal záchrannou službu. Okamžitě společně zahájili resuscitaci. Ještě před příjezdem záchranné služby se jim podařilo u muže obnovit základní životní funkce. Týmovou prací tak zachránili lidský život.

V tramvaji číslo 4 zachránili Štěpán Pečený, Alena Kuželovská a Vendula  Hejsková život muži, kterého přímo v tramvaji stihl těžký infarkt a došlo u něj k okamžité zástavě srdce. Společnými silami tak poskytli muži profesionální první pomoc a do rukou záchranné služby již předávali muže s obnovenými životními funkcemi.

V noci 21. srpna sjel na Bílé Hoře v Plzni řidič se svým autem ze srázu a zůstal tam ve vozidle zaklíněn. Jeho nehody všimli Jan a Miroslav Müllerovi, okamžitě vyrazili na pomoc a slanili přibližně 60 metrů dolů ke zraněnému řidiči. Podařilo se jim ho vyprostit a poskytnout mu první pomoc. Díky jejich včasnému a profesionálnímu zásahu se podařilo řidiče zachránit.

Fotogalerie

Primátor ocenil 29 hrdinů | Autor: Plzen.eu
Mezi oceněnými byl i jedenáctiletý Benjamin Hejda | Autor: Plzen.eu
Primátor ocenil 29 hrdinů | Autor: Plzen.eu
Autor: Plzen.eu