Jsme televize vašeho kraje

Plzeňská zoo představila novou expozici s naprosto unikátními tvory

Plzeň, publikováno 17.12.2018, autor: Richard Beneš

Rypoš lysý je novým vzácným přírůstkem plzeňské zoo | Autor: ZOO Plzeň

Jako vánoční dárek otevřel novou stylovou expozici rypošů lysých v plzeňské zoo 1. náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO). Expozice se nachází v prostoru mezi pavilony žiraf a nosorožců. Unikátní druh savce žije ve společenstvech v labyrintech podzemních chodbiček. Chov je extrémně náročný a z tohoto důvodu jsou rypoši k vidění jen ve třiceti evropských zoo. V České republice je má jako jediná právě ta plzeňská.

„Před nedávnem dovezla plzeňská zoo malou kolonii o 13 zvířatech z Jihočeské univerzity a v pátek se narodilo prvních 10 mláďat. Rypoš lysý je v mnoha ohledech unikát. Je to eusociálně žijící africký podzemní hlodavec, to umí zejména všekazi, mravenci či včely, ze savců pouze dva druhy rypošů,“ představil neobvyklého a málo známého tvora mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Společenstvo rypošů lysých má královnu, která je největším jedincem, dosahuje hmotnosti až 50 gramů, vzácně i více. Řadový jedinec váží do 35 gramů a měří osm až deset centimetrů. Společenstvo čítá až 90 jedinců a jejich labyrint měří tři až pět kilometrů. Podzemní systém nor společenstva je komplikovaný, má spižírny, ložnice i slepé nory, které slouží jako záchody.

„Mám radost z toho, že se rypošům v Plzni daří, z původních 13 jedinců má ZOO 10 nových přírůstků. Je to skvělý vánoční dárek návštěvníkům. Zoo má letos historickou návštěvnost. A já pevně věřím, že zvědavost nejen k tomuto druhu pomůže překonat v roce 2018 půl milionu návštěvníků,“ řekl 1. náměstek primátora Roman Zarzycký.

„Rypoši jsou dlouhověcí, dožívají se až 30 let. Ostatní malí hlodavci jsou oproti nim výrazně krátkověcí. Zvláštností rypošů je také to, že jsou velmi odolní vůči bolesti a rovněž vůči rakovině. Mají rovněž výrazně nižší tělesnou teplotu, která se pohybuje kolem 28 stupňů Celsia. Živí se zejména hlízami, jedna velká, dorůstající hlíza jim může sloužit i několik měsíců,“ uvedl ředitel zoo Jiří Trávníček. Rypoši se dorozumívají na blízko zvuky, jinak rovněž doteky, zrak mají slabý, ale některé barvy a odstíny vnímají.

Fotogalerie

Rypoš lysý je novým vzácným přírůstkem plzeňské zoo | Autor: ZOO Plzeň
Novou expozici vzácných tvorů otevřel společně s ředitelem zoo Jiřím Trávníčkem 1. náměstek primátora Roman Zarzycký | Autor: Zoo Plzeň