Jsme televize vašeho kraje

Kraj bude příští rok hospodařit se schodkem 857 milionů, plánují se ale rekordní investice

Plzeň, publikováno 17.12.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Se schodkem ve výši 857 milionů korun bude v příštím roce hospodařit Plzeňský kraj. V plánu jsou rekordní investice, které dosáhnou částky 2,9 miliardy korun. Individuální projekty podpořené dotacemi EU a státu představují 1,3 miliardy korun, což je o miliardu více než v rozpočtu pro letošní rok. Až doposud jediný nezadlužený kraj v České republice si vezme miliardový úvěr, peníze z něj ale bude čerpat jen na předfinancování dotovaných projektů. Rozpočet při hlasování podpořilo 24 zastupitelů, proti bylo 14 a čtyři se zdrželi.

Samotnému hlasování o rozpočtu předcházela diskuse zastupitelů. „Výsledek je minus a obsahuje akce, které se tváří jako investiční a myslím si, že je nedokážeme realizovat. Není v našich silách, aby se všechny ty stavby postavily,“ uvedl například opoziční zastupitel Pavel Strolený (ANO).

„Ten schodek je na předfinancování projektů v té výši, která se nám vrátí. My si průběžně budeme půjčovat jen na tu část, která se nám vrátí. Ještě do konce roku tak z půjčené miliardy kraj splatí 541 milionů korun. Na spolufinancování dotovaných projektů a na neuznatelné náklady kraj vynaloží ze svých úspor uložených ve fondech 310 milionů korun,“ vysvětlila ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS).

Rozpočet na příští rok počítá s celkovými příjmy 6,2 miliardy, což je téměř o 17 procent více, než byl schválený letošní rozpočet. Rekordní výdaje dosahují na příští rok 7,057 miliardy. Pro letošní rok má kraj schválený rozpočet s příjmy 5,3 miliardy a výdaji 5,6 miliardy korun. Největší část příjmů krajského rozpočtu je z daní, které přinesou do krajské pokladny podle schváleného rozpočtu rekordních 5,288 miliardy korun, na letošek to bylo 4,895 miliardy.

Nejvíce peněz z rozpočtu kraje spolkne doprava, 35 procent výdajů padne na zajištění základní dopravní obslužnosti, na opravy silnic, na krajskou správu a údržbu silnic, na stavby cyklostezek. Představuje to částku 2,53 miliardy korun. Desetinu výdajů, kolem 700 milionů, dá kraj na zdravotnictví. Například na provoz zdravotnické záchranné služby, která patří k těm nejlepším v republice, jde 317 milionů korun. Ztráta krajem vlastněných nemocnic má být v příštím roce 240 milionů korun.

Bouřlivá diskuse se strhla kolem příspěvku na provoz protialkoholní záchytné stanice, na která dá kraj v příštích dvou letech dohromady 20 milionů korun. Tato suma se zdála příliš vysoká například opoziční zastupitelce Zdeňce Liškové (KSČM). „O provozování záchytky projevil zájem jen stávající provozovatel, kterým je soukromá Městská poliklinika Plzeň. Žádný z osmi oslovených subjektů nakonec neprojevil o provozování záchytky zájem, čtyři vůbec nereagovaly, další požadovali za provoz mnohem vyšší sumu, až 18 milionů,“ řekla radní Milena Stárková (ČSSD) s tím, že mezi oslovenými byly také dvě krajské nemocnice ve Stodu a Rokycanech.

„Nemocnice mají stále nataženou ruku. Jak mohou ale krajské nemocnice říct, že nikdo z nich nechce provozovat záchytku? Tomu nerozumím,“ podivoval se zase zastupitel Jan Volný. Hejtman Josef Bernard (ČSSD) považuje za nejzásadnější problém kolem provozu záchytné služby její personální zabezpečení. „Všechny varianty převozu do našich nemocnic v Rokycanech a ve Stodě byly komplikované,“ doplnil hejtman. I on zmínil, že je rád, že záchytku bude provozovat stávající provozovatel.

Na sociální oblast půjde z rozpočtu 155 milionů, na regionální rozvoj dá kraj na rozvoj venkova či na odstraňování havarijních stavů v obcích 156 milionů korun. Na kulturu a cestovní ruch půjde 385 milionů korun, z toho 200 milionů na dotace na opravy památek. Například na opravu dalšího objektu s interiérem od Adolfa Loose, na pokračování dostavby barokního areálu v Mariánské Týnici, na dokončení rekonstrukce národní technické památky vodního hamru v Dobřívi nebo na vznik sklářského muzea v Kašperských Horách. Do školství půjde 519 milionů korun.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš