Jsme televize vašeho kraje

Kraj vydá v příštím roce na opravy silnic 640 milionů korun

Plzeň, publikováno 19.12.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Na opravy silnic plánuje Plzeňský kraj vydat v příštím roce 640 milionů korun, dalších 35 milionů korun půjde na rekonstrukci krajských silnic II. a III. třídy. Meziročně je objem přímých investic o deset milionů vyšší než letos.

Prioritním okresem, kam půjde nejvíce peněz bude tentokrát okres Plzeň-sever, který by měl získat z rozpočtu kraje 148 milionů korun. Výrazné investice čekají i komunikace na Klatovsku a Domažlicku. „Jsem rád, že se nám podařilo loni i letos investovat shodně 100 akcí, což je dosavadní rekord Plzeňského kraje. Pro příští rok zatím rozdělujeme peníze jen z krajských zdrojů,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN).

V evropském programu IROP, kde mohl kraj žádat až 2,4 miliardy Kč, už má kraj podané všechny žádosti, které měl na toto plánovací období EU připravené. Peníze z IROP se už vyčerpaly i díky tomu, že kraj podal žádost na dokončení západního obchvatu Plzně. Kraj spolu s městem tam žádají o 1,75 miliardy korun.

Vedení kraje i letos počítá s tím, že dostane peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Ty by chtělo hejtmanství využít zejména na plošné úpravy delších úseků komunikací. Kraj má v zásobě připraven dostatek staveb, které by chtěl realizovat. V okamžiku, kdy peníze přijdou, okamžitě je vyčerpá. „O tom, zda kraje obdrží peníze ze SFDI se rozhodne v polovině února příštího roku,“ řekl hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Na opravu 4616 kilometrů krajských silnic II. a III. třídy dostal letos Plzeňský kraj od státu přes 370 milionů korun, což je meziročně o 23 procent více. V letech 2016 a 2017 to bylo přes 270 milionů korun. Poprvé se krajům podařilo získat peníze ze SFDI v roce 2015 a v případě Plzeňského kraje to bylo 415 milionů korun.

A na opravy kterých úseků se mohou motoristé v příštím roce těšit? Bude to například průtah Kožlan, rekonstrukce silnice II/605 v úseku Přimda – Rozvadov, rekonstrukcí projde také most v Dolní Lukavici, Hájkova ulice v Sušici, opraví se průtah obcí Letiny a také komunikace z Hradišťského Újezdu do Přešína.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš