Jsme televize vašeho kraje

Satelitní snímky umožnily vytvořit aktuální studii sucha pro město Plzeň

Plzeň, publikováno 20.12.2018, autor: Richard Beneš

Satelitní snímek zachytil zeleň na území města Plzně v roce 2018 | Autor: World from space

Na základě satelitních snímků vytvořila start-upová firma World from Space novou studii sucha, kterou má k dispozici město Plzeň. Data ukazují na zdroje tepla v jednotlivých oblastech města, na zóny, které nejvíce přispívají ke zvyšování teploty západočeské metropole, ale také na podíl zastavěných ploch, vodních ploch nebo zeleně. Kromě toho studie poukazuje i na kvalitu ovzduší ve městě. Získané informace Plzeň zohlední v dalších úpravách a plánovaní změn ve veřejném prostoru. Za studii město zaplatilo 40 tisíc korun.

„Poslední roky ukázaly, že otázka sucha a s tím spojené problémy nabývají na intenzitě. Musíme přemýšlet do budoucna a v krocích, které plánujeme, zohledňovat situace, jež mohou nastat. Při jakémkoliv rozhodovacím procesu je základem mít objektivní data, z nichž můžeme vycházet. Velmi oceňuji, že se tyto cenné informace podařilo získat,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Mezi konkrétní výstupy studie patří například podíl zastavěných oblastí a průmyslových zón na zvyšování teploty ve městě, který je znatelný. Naopak je vidět, do jaké míry dokáže Plzeň ochlazovat vysázená zeleň, lesy nebo vodní plochy a systém zavlažování. Data z vesmíru se pak srovnají s těmi, která se sbírají standardním způsobem například skrze Český hydrometeorologický ústav nebo Správu veřejného statku města Plzně a výsledkem je pak přesný přehled.

„Například pokud satelitní snímek ukáže na plochu zeleně, díky které se daří město výrazně ochladit, my snadno ověříme, o jakou zeleň jde, tedy která má největší schopnost ochlazovat, zda jde o zavlažovanou oblast a podobně. Díky snímkům uvidíme třeba i to, jestli a jak rychle vysychají vodní plochy nebo i to, jaké stavební postupy mohou pomoci ochlazení. Například parkoviště jsou často plochy zalité betonem bez jakékoliv možnosti vsakování vody, což samozřejmě okolní teplotu výrazně zvyšuje,“ vysvětlil technický náměstek Pavel Šindelář (ODS).

Plzeň s projekty na snižování teploty počítá dlouhodobě. Existují plány na zelené střechy, nové parkovací plochy se vsakováním vody nebo podzemní nádrže na vodu určenou k zavlažování. Tato nádrž se již realizuje například v areálu bývalé Reo Depony, který město rekonstruuje jako pokračování technologického parku.

„Tvůrci studie vycházejí z takzvaných bezoblačných snímků, protože mraky jsou v podstatě jediné, co získávání fotografií z družice komplikuje. Jinak jde o nejefektivnější sběr dat z hlediska nákladů i finálních výstupů,“ zhodnotil radní města pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola (ANO).

Se společností World from Space spolupracuje město také v rámci podpory technicky nadaných studentů v oblasti vesmírných technologií a zpracování dat. „Do finální fáze vstupuje také unikátní projekt pro středoškoláky Pilsen Cube II, za nímž stojí Plzeň společně se Západočeskou univerzitou. Studenti z celé republiky dostali možnost sestrojit a poslat svůj experiment přímo do vesmíru, což nemá obdoby u nás, ale ani daleko za hranicemi,“ dodal ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

 

Fotogalerie

Satelitní snímek zachytil zeleň na území města Plzně v roce 2018 | Autor: World from space