Jsme televize vašeho kraje

Kriminalisté rozprášili nebezpečný gang výrobců a distributorů pervitinu

Plzeň, publikováno 21.12.2018, autor: Richard Beneš

Část zajištěných drog | Autor: Policie ČR

Kriminalisté z Plzeňska společně s TOXI týmem rozprášili gang výrobců, distributorů a uživatelů pervitinu. Na krycí akci s názvem PLOMO pracovali od letošního června. Výsledkem akce je trestní stíhání devíti osob, které měly na svědomí velice rozsáhlou drogovou trestnou činnost, kdy samotní výrobci této drogy působili hned na několika místech v Plzeňském kraji najednou. Zadržení probíhalo i za pomoci zásahových jednotek a to z důvodu jejich nebezpečnosti, jelikož se jednalo o ozbrojené pachatele.

„Zadržení jsou obviněni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a to jako členové organizované skupiny. Tito lidé sháněli komponenty na výrobu drog. Sami drogy také vyráběli a následně i distribuovali mezi koncové uživatele. V případě prokázání viny a odsouzení za spáchání výše uvedeného trestného činu jim hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Sedm osob včetně vařičů pervitinu je stíháno vazebně,“ uvedla mluvčí policie Iveta Kořínková.

Mezi 9. a 11. prosincem zatýkali policisté členy gangu nejen z území Plzeňského kraje, ale pomáhali jim současně také kolegové ze Středočeského a Jihočeského kraje. Kriminalisté objevili dvě varny pervitinu. Mezi zadrženými byly i ženy. Jednalo se o členy organizované skupiny s vnitřní hierarchií a organizační strukturou. V jejím čele stál třiatřicetiletý muž. Jedna varna se nacházela v prostorách firmy v obci Nepomuk, další části pak v jednom z bytů v Plzni a v řadové garáži v Plzni. Druhá varna fungovala v rekreační chatě v Nýrsku.

„Při osmi domovních prohlídkách zajistili kriminalisté vedle speciálního vybavení na výrobu drog, také velké množství chemikálií ve stovkách litrů, prozatím blíže neupřesněné množství pervitinu, extáze a sušiny rostlin konopí, dokonce i finanční hotovost v řádu desítek tisíc korun,“ informovala policejní mluvčí. U obce Měcholupy objevili policisté větší množství chemikálií, jednalo se o odpad, který vznikl právě při výrobě pervitinu ve varně v Nepomuku.

Při jedné domovní prohlídce policisté objevili také ruční granát patřící výrobci drog. Na místo proto přivolali i policejního pyrotechnika, neboť hrozilo ohrožení života a zdraví v okolí bydlících osob i policistů. Přivolaný pyrotechnik zajistil granát a odvezl jej k dalšímu opatření a odbornému zkoumání. Policisté dále zajistili i několik krátkých střelných zbraní. Téměř všichni obvinění jsou recidivisté, kteří v minulosti páchali majetkovou i násilnou trestnou činnost. Jeden ze zadržených mužů páchal i drogovou trestnou činnost.

Fotogalerie

Část zajištěných drog | Autor: Policie ČR
Další zajištěné drogy | Autor: Policie ČR
Jeden ze zadržených přechovával i ruční granát | Autor: Policie ČR
Tady se vařily drogy | Autor: Policie ČR