Jsme televize vašeho kraje

Vyšetřování tragédie v Ejpovickém tunelu má ukázat, jak fungovaly kamery a čidla na pohyb

Plzeň, publikováno 30.12.2018, autor: Richard Beneš

Ejpovický tunel je v celé své délce osvětlen | Autor: TV ZAK

Ani ta nejmodernější bezpečnostní zařízení nedokázala v sobotu večer zabránit asi šestnáctileté dívce, aby bez povšimnutí pronikla do čtyřkilometrového Ejpovického tunelu u Plzně, který je nejdelším v celé republice. Když dívka došla zhruba do čtvrtiny, srazil ji a usmrtil projíždějící rychlík. Stala se tak první obětí nehody v tunelu, který byl do provozu uveden tento měsíc. Plzeňští kriminalisté a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) stojí teď na začátku vyšetřování této tragédie. Zajímat je bude především to, jak se dívka mohla dostat dovnitř jednoho z tubusů tunelu a projít tak daleko, když má tunel moderní zařízení na detekci pohybu.

SŽDC teď podle slov svého mluvčího Pavla Tesaře vyhodnotí informace z čidel a kamer v průběhu příštího týdne. Zařízení spravuje je externí firma, takže pracovníci SŽDC je s ní zhodnotí společně. SŽDC zatím neví o žádné možné poruše zabezpečovacího a kamerového systému tunelu, který je ve zkušebním provozu. „To vše budeme vědět až poté, co zjistíme, jak to celé proběhlo a jak ten systém reagoval,“ informoval mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

„V případu je nařízena soudní pitva a samozřejmě policisté prověřují, jakým způsobem se osoba dostala do vnitřních prostor. Vzhledem k věku zemřelé osoby nebudeme poskytovat bližší informace,“ uvedla k případu krajská policejní mluvčí Hana Rubášová.

Při nedávném zprovoznění tunelu zdůraznil Milan Majer ze SŽDC, že tunel je velmi bezpečný, má laserový systém, který detekuje veškerý pohyb. Cokoliv se tam dostane od velikosti lišky, tak automaticky vyvolá poplach a posílá informace do Rokycan, Prahy, na drážní hasiče. Narušení dále vyhodnocují dispečeři, kteří mohou pomocí návěstidel zastavit provoz a přivolat hasiče nebo policii. Kamery jsou i u osmi propojek tubusů a mají při mimořádné události monitorovat přesun lidí z jednoho tunelu do druhého.

Tragédie v tunelu se stala v sobotu kolem 19.00 hodin. Dívka pronikla do tunelu ze Zábělské ulice. Zemřela na místě, usmrtil ji rychlík jedoucí z Prahy. Provoz na trati se po nehodě podařilo obnovit ve 21.50 hodin.

 

Fotogalerie

Ejpovický tunel je v celé své délce osvětlen | Autor: TV ZAK
Takto vidí vjezd do tunelu strojvůdce | Autor: TV ZAK