Jsme televize vašeho kraje

Složky IZS se na Silvestra nenudily, oslavy se naštěstí obešly bez velkých problémů

Plzeň, publikováno 01.01.2019, autor: Richard Beneš

Záchranáři v akci - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Desítka drobnějších požárů způsobených zřejmě používáním pyrotechniky, několik potyček a napadení osob pod vlivem alkoholu a jedna vážnější dopravní nehoda u Babylonu na Domažlicku. Tak vypadaly silvestrovské oslavy očima složek IZS v Plzni a na území Plzeňského kraje. Záchranáři letos nemuseli ošetřovat žádná zranění způsobená pyrotechnikou.

„Sedm požárů u kterých zasahovali hasiči se stalo v Plzni, jeden v Kralovicích, další v Klatovech a poslední v Trpístech. Jednou hořel vrak auta, jinak většinou kontejnery a křoví,“ informoval mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Způsobená škoda byla podle jeho slov naštěstí buď minimální, nebo žádná. V Plzni hořelo v Kaznějovské ulici, v Nerudově ulici. V samotném zárodku se podařilo zlikvidovat požár střechy klubu Alfa na Americké třídě, který zřejmě způsobila raketa.

Policisté během noci na lince 158 přijali 115 oznámení. „Většinou se týkala zahoření kontejnerů a popelnic, rušení nočního klidu, házení petard, ztrát osobních dokladů, fyzických potyček či podnapilých osob,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Podle ní nedošlo v kraji k hromadnému či vážnému narušení veřejného pořádku.

Záchranáři evidovali poslední den loňského roku 138 událostí. „Pětačtyřicetiletá řidička vozidla značky Rover jela od Folmavy a v zatáčce přejela do protisměru, kde se čelně střetla s vozidlem Škoda Octavia,“ popsala nehodu mluvčí policie Brožová. Zraněnou motoristku transportoval do plzeňské fakultní nemocnice vrtulník letecké záchranné služby. Druhý řidič (35) vyvázl s lehkým zraněním. V každém autě byl ještě jeden spolujezdec, oba měli lehké zranění. Zatímco u řidiče byla dechová zkouška negativní, u zraněné motoristky nebylo možné na místě provést zkoušku na alkohol vzhledem k jejímu zranění.

Od půlnoci také záchranáři zasahovali u deseti případů napadení. Nejednalo se ale o nic vážného. Do nemocnice převezli záchranáři pětašedesátiletou ženu, která byla nalezena v Domažlicích na ulici v bezvědomí. Po převozu do nemocnice žena zemřela. Událost ale se silvestrovskými oslavami nijak nesouvisela.

Podle pozdějšího vyjádření záchranářů patřily oslavy příchodu nového roku v porovnání s uplynulými léty ke klidnějším, přestože počet výjezdů byl zhruba dvaapůlnásobně vyšší, než je běžné v jiné dny. „Potěšitelné je, že nedošlo k žádnému úrazu s fatálními následky. Zdravotničtí záchranáři zasahovali dvakrát u popálenin následkem výbuchu petardy, nejdříve sedm minut po půlnoci na Americké třídě v Plzni a zhruba o půlhodiny později v Opavské ulici. Došlo zhruba k desítce úrazů následkem potyček a napadení, nejčastěji v centru Plzně, ale také v Klatovech, Domažlicích, Holýšově nebo Starém Plzenci,“ zhodnotil zásahy Vítězslav Sladký ze záchranné služby.

Největší rozruch během bujarých oslav tak zřejmě způsobil opilý mladý muž, který vyrazil na zahradní sekačce přímo na Americkou třídu v Plzni. Na místo byli přivoláni policisté, kteří muže převezli k lékařskému vyšetření.

Fotogalerie

Záchranáři v akci - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš