Jsme televize vašeho kraje

Návštěvníci plzeňské zoo vytvořili loni nový rekord, přišlo jich přes 481 000

Plzeň, publikováno 02.01.2019, autor: Richard Beneš

Lvíčata patřila loni k nejpopulárnějším zvířatům v zoo | Autor: Kateřina Misíková

Že v roce 2018 padne sedm let starý návštěvnický rekord v plzeňské zoo se vědělo už od začátku listopadu. Co se ale nevědělo, bylo konečné pořadové číslo návštěvníka, který projde branou zoo jako poslední. Na Silvestra hodinu po poledni se symbolicky posledním návštěvníkem stala mladá rodina z Domažlic s číslem 481 269. Do zavírací doby zoo ovšem přišlo ještě několik stovek návštěvníků a číslo tak nebylo konečné.

Symbolicky posledním návštěvníkem plzeňské zoo se stal Isabela Astalošová (4,5), která přijela v doprovodu maminky Zuzany a jejího přítele Michala Královského. Do zoo jezdí třikrát ročně a ze všech zvířat má nejraději pandy červené.

Úplně přesné číslo počtu návštěvníků zoo za rok 2018 ještě nemáme k dispozici. Zatím jsme také nezapočetli poslední návštěvníky z oddělení Akva Tera. Že překonáme rekord z roku 2011, kdy přišlo 460 969 návštěvníků jsme začali tušit podle počtu prodaných vstupenek už po prázdninách. Jasno pak bylo od začátku listopadu," uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. V roce 2017 se na nejbohatší druhovou i početní kolekci zvířat mezi tuzemskými zahradami přišlo podívat 452 762 zájemců. Meziročně tak návštěvnost stoupla o téměř 30 000 lidí. Hranice 400 000 návštěvníků poprvé padla roku 2007.

A co přispělo k rekordní návštěvnosti v zoo? Podle mluvčího Vobruby to bylo nejen dobré počasí, ale také celkový vzhled, trvalý vývoj zoo i nové a atraktivní expozice. Velkým tahákem byla v roce 2018 trojčata berberských lvů, nebo nová filipínská expozice s volně poletujícími motýly. Návštěvníci mají dlouhodobě v oblibě i expozice Česká řeka, Svět v podzemí nebo Království jedu. Novou atrakcí zoo je potom expozice, kterou zoo představilo jako vánoční dárek. V expozici se prohání neobvyklý druh hlodavců rypošů lysých. Ti žijí v podzemních koloniích v podobném společenství, jako mají včely či mravenci. V zoologických zahradách se chovají jen vzácně. V Česku jsou k vidění jen v té plzeňské.

Zoo Plzeň je druhou nejstarší zoologickou zahradou v Česku a pátou nejnavštěvovanější. Před ní jsou zoo v Praze, Zlíně, ve Dvoře Králové a v Ostravě. Společně s pivovarem Plzeňský Prazdroj je plzeňská zoo dlouhodobě nejoblíbenějším turistickým cílem v kraji.

Prvním letošním mládětem v zoo se stala samička vodušky červené, která se narodila hned na Nový rok.

Fotogalerie

Posledního návštěvníka plzeňské zoo roku 2018 s číslem 481 269 vítala na Silvestra ve 13 hodin jménem vedení zahrady náměstkyně ředitele paní Jiřina Zábranská a jménem města Plzně radní Lucie Kantorová a radní Vlastimil Gola. | Autor: ZOO Plzeň
Prvním letošním mládětem v zoo se stala samička vodušky červené, která se narodila hned na Nový rok. | Autor: ZOO Plzeň
Lvíčata patřila loni k nejpopulárnějším zvířatům v zoo | Autor: Kateřina Misíková