Jsme televize vašeho kraje

Plzeňskému kraji se daří postupně snižovat ztrátu svých nemocnic

Plzeň, publikováno 03.01.2019, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Ztrátu svých nemocnic v posledních letech postupně snižuje Plzeňský kraj, hradí ji jako služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ). Jen v roce 2017 kraj za své čtyři akutní nemocnice a dvě nemocnice následné péče hradil SOHZ ve výši 330 milionů korun, loni to bylo 260 milionů a pro příští rok počítá se 240 miliony korun, informoval hejtman Josef Bernard (ČSSD).

I přes desetiprocentní zvýšení tarifů zdravotnických pracovníků v posledních několika letech se kraji postupně daří náklady snižovat. „V mezidobí jsme udělali ještě jednu účetní operaci, která znamenala navýšení nákladů o deset milionů korun. Na přání auditora jsme převzali náklady z budoucích nevyplacených dovolených, ve výši deset milionů. Takže správně by měla být za rok 2018 ztráta 250 milionů korun,“ vysvětlil hejtman Josef Bernard.

Podle slov hejtmana ovšem snižování ztrát nejde tak rychle, jak si původně myslel. Podle jeho plánu bylo, pokusit se přiblížit do konce funkčního období v roce 2020 ke 150 milionům za SOHZ pro nemocnice. „Je to velmi ambiciózní plán, ale uvidíme, třeba se k tomu přiblížíme. Prostor k dalšímu snížení tady ještě je,“ řekl hejtman a připustil, že ztráta se kvůli dalšímu růstu mezd může i zvýšit.

Kraj tlačí SOHZ směrem dolů díky snížení nákladů. Společnost Nemocnice Plzeňského kraje se začala více věnovat centrálnímu nákupu materiálu a některých služeb. Situace se zlepšila také díky intenzivnější komunikaci s pojišťovnami. „Dokud ale krajské nemocnice budou dostávat za stejný výkon v některých případech až o 30 i 40 procent nižší platbu než fakultní nemocnice, finanční situaci to nezlepší,“ doplnil hejtman Bernard s tím, že řada pacientů chodí právě do fakultní nemocnice i kvůli výkonům, které by mohly bez problémů a se stejnými výsledky provádět i menší krajské nemocnice.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš