Jsme televize vašeho kraje

Do podoby tří králů se převtělili hejtman, biskup i radní města Plzně a společně šli koledovat

Plzeň, publikováno 08.01.2019, autor: Richard Beneš

Městem prošli tři králové v podání hejtmana, biskupa a radního | Autor: Martin Pecuch MMP

Netradiční tři králové vyrazili v úterý do ulic Plzně. Do jejich podoby se převtělili plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD), biskup Tomáš Holub a radní města pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD), jenž představoval jako už tradičně „toho černého vzadu.“ Peníze pro potřebné vybírali nejen na magistrátu a v budově krajského úřadu, ale i na dalších místech. Pro pěkný příspěvek do kasiček si přišla královská trojice například do pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Loňská Tříkrálová sbírka vynesla rekordní částku 5,03 milionu korun, zasloužili se o ni koledníci a štědří dárci v Plzeňské diecézi, která zahrnuje převážnou část Plzeňského kraje a celý Karlovarský kraj. Všichni proto s napětím čekají, zda letošní sbírka překoná loňský výsledek.

My už to děláme třetím rokem a moc nás to všechny baví, my už jsme si udělali takovou režii, víme kde se budeme převlékat, kde budeme chodit, kde dostaneme nejvíce peněz, kde naopak nedostaneme nic,“ uvedl hejtman Josef Bernard. „Vybrali jsme si různé instituce, začali jsme na kraji, nyní máme za sebou biskupství, před námi je město a kolegové z rady,“ řekl Martin Zrzavecký.

Tři králové koledovali i ve Vánoční tramvaji PMDP, která se mimo jiné umístila na druhém místě v anketě o nejhezčí Vánoční tramvaj a dnes naposledy vyjela na trať ve vánočním provedení. Také v této tramvaji byly kasičky, do kterých mohli dárci přispět.

Částkou 74 840 korun pak přispěl do sbírky Tříkrálové sbírky Plzeňský Prazdroj. O výši příspěvku rozhodli lidé z celého Česka, kteří si v neděli na Tři krále přišli vychutnat Tříkrálový ležák do některé z hospod zapojených do programu Volba sládků. Za každou vypitou sklenici Prazdroj věnoval na sbírku deset korun. Peníze předali v úterý přímo v pivovaru zástupci Prazdroje řediteli Městské charity Plzeň Pavlu Janouškovcovi, kterého doprovázeli v roli tří králů biskup Holub, hejtman Bernard a radní Zrzavecký.

Peníze vybrané v rámci celé sbírky použijeme na pomoc potřebným lidem v Plzni a okolí,“ doplnil ředitel Městské charity Plzeň Pavel Janouškovec. . Z vykoledovaných peněz zůstává 65 procent v místě výběru, dalších 15 podpoří projekty v rámci plzeňské diecéze, 10 procent jde na humanitární pomoc v zahraničí, pět procent zůstává na centrální úrovni Charity České republiky a pět procent je určeno na režii sbírky.

Fotogalerie

Městem prošli tři králové v podání hejtmana, biskupa a radního | Autor: Martin Pecuch MMP
Tři králové v ulicích Plzně | Autor: Martin Pecuch MMP
Vyzdobit některé dveře tradičním podpisem bylo někdy hodně náročné | Autor: PP
Do sbírky přispěl samozřejmě i primátor Plzně Martin Baxa | Autor: Martin Pecuch MMP