Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský fotograf Milan Říský vystavuje ve vědecké knihovně koncertní portréty světově proslulých rockových hvězd

Plzeň, publikováno 09.01.2019, autor: Richard Beneš

Milan Říský s fotografií Noela Gallaghera | Autor: Richard Beneš

Unikátní výstava koncertních portrétů světoznámých rockových hvězd, jejichž autorem je plzeňský fotograf Milan Říský je od středy k vidění v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Návštěvníci výstavy si užijí nejen velkoformátové fotografie, ale vedle vizuálního zážitku mohou mít i prožitek hudební. Ke každé fotografii si totiž mohou pustit díky playlistu na Spotify nebo Youtube i příslušnou skladbu prostřednictvím svého mobilu.

Výstava čítá celkem 30 fotografií, které autor pořídil během posledních čtyř let na českých i zahraničních pódiích, ať už to bylo na německém festivalu Rock im Park v Norimberku, kde je Milan Říský oficiálním a jediným českým fotografem nebo i v plzeňském Divadle Pod Lampou. Sám autor si nejvíce cení dnes již ikonické fotografie Toma Morella, držícího kytaru na které má nelepený nápis „Fuck Trump“ a která doslova obletěla celý svět. Dalším oblíbeným portrétem je pak ten s Chesterem Bennigtonem z Linkin Park nebo fotografie Darona Malakiana ze System of a Down.

„Moc by mě lákalo fotit někdy Eminema, což se mi zatím ještě nepodařilo. A už si bohužel nikdy už si nevyfotím Rage again the machine v původní sestavě,“ prozradil své sny fotograf Milan Říský. Mezi hvězdy, které už fotografoval a jsou k vidění i na výstavě patří například Till Lindemann z Rammstein, Angus Young z AC/DC, Noel Gallagher ex Oasis, jeho bratr Liam nebo Marilyn Manson. Na výstavě jsou samozřejmě i fotografie z nedávného turné Daniela Landy, kterého Milan Říský doprovázel s fotoaparátem na pódiu i v backstage.

Organizátory výstavy ve vědecké knihovně napadlo udělat celou akci ještě o něco zajímavější tím, že návštěvníkům umožní pustit si ke každé fotografii i příslušnou hudbu. „Řada lidí určitě nebude znát všechny interprety a takto se mohou hned na výstavě seznámit s jejich tvorbou,“ dodal autor. Ideální je samozřejmě vzít si s sebou i sluchátka, aby se návštěvníci a posluchači vzájemně nerušili.

Na autora čekalo při vernisáži ještě jedno velké překvapení. Dostal totiž dort ve tvaru kytary z jeho nejslavnější fotografie i s příslušným vzkazem pro amerického prezidenta. Letos se chystá Milan Říský už počtvrté fotit na obří německý festival Rock im Park a chybět nebude zcela jistě ani na mnoha tuzemských koncertech.

Fotogalerie

Milan Říský s fotografií Noela Gallaghera | Autor: Richard Beneš
Fotograf dostal dort ve tvaru kytary z jeho slavné fotografie visící za ním na zdi | Autor: Richard Beneš
Fotograf Milan Říský | Autor: Richard Beneš
Z vernisáže výstavy fotografií Milana Říského | Autor: Richard Beneš
Milan Říský s fotografií Noela Gallaghera | Autor: Richard Beneš