Jsme televize vašeho kraje

Legendární dárci krve absolvovali v Klatovech rekordní odběry s pořadovým číslem 402 a 400

Klatovy, publikováno 10.01.2019, autor: Richard Beneš

Jiří Číháček je rekordmanem v počtu odběrů krve | Autor: NPK

Dvojici historicky nejaktivnějších dárců krve nejen v okrese Klatovy ale zřejmě i v Plzeňském kraji uvítalo ve čtvrtek Transfuzní oddělení Klatovské nemocnice. Zatímco Václav Pikeš ze Sušice absolvoval jubilejní 400. bezpříspěvkový odběr, tak Jiří Čiháček z Klatov si připsal odběr už s pořadovým číslem 402. Legendám klatovské „transfuzky“ poděkovalo vedení nemocnice. Pánové převzali mimo jiné diplomy a dárkové poukázky do Lékárny Klatovské nemocnice.

Poprvé daroval v Klatovech krev Jiří Čiháček (63) už v roce 1974, tedy ve svých 19 letech. Odběry zprvu přidával po jednotkách, neboť krev lze darovat nejvýše pětkrát do roka. V 90. letech ale vedle plné krve začal poskytovat i plazmu. A protože plazmu lze darovat v kratším intervalu, dosáhl loni v lednu na magickou hranici 400 odběrů.

Po ní odběry omezil, ale rozhodně neskončil. „Dělám to z přesvědčení, že je to správné, že tím pomáhám ostatním lidem. Někomu třeba i zachráním život. Proto chodím dál. Už ale dávám jen krev a chodím na výzvu transfuzního oddělení, když moji skupinu potřebují,“ říká Jiří Čiháček.

S Václavem Pikešem už posbírali všechna možná ocenění od Medailí prof. Jánského, přes Kříže Českého červeného kříže až po nejhodnotnější Plaketu Dar krve – dar života, která se uděluje za 250 bezpříspěvkových odběrů krve a jejích složek.

„Škoda, že nejsou ještě další ocenění, třeba za každých dalších padesát odběrů. Ne že by takových dárců bylo nějak moc, ale určitě jsou a bylo by milé je takto připomenout," říká Václav Pikeš, který s dárcovstvím začal v 90. letech a samozřejmě i on v Klatovech kombinuje darování plné krve a plazmy. Darování zatím omezit nehodlá a domnívá se, že v 59 letech pro něj není ani hranice 500 odběrů nepřekonatelná.

Dárců, kteří dosáhli hranici 400 bezpříspěvkových odběrů krve a jejích složek, jsou podle informací Českého červeného kříže v České republice jen jednotky. Absolutním rekordmanem v počtu odběrů je Zdeněk Duběnka z Kostomlat na Nymbursku, který loni dosáhl na hranici 600 odběrů, za což se dostal do české knihy rekordů a získal státní vyznamenání od prezidenta republiky.

 

Jiří Čiháček (63 let), Klatovy

•402 bezpříspěvkových odběrů

•80 odběrů krve (cca 34 litrů)

•322 odběrů plazmy (225 l)

 

Václav Pikeš (59), Sušice

•400 bezpříspěvkových odběrů

•66 odběrů krve (28 l)

•334 odběrů plazmy (234 l)

 

Fotogalerie

Jiří Číháček je rekordmanem v počtu odběrů krve | Autor: NPK
Václav Pikeš a Jiří Čiháček už mají všechna ocenění, která mohou u nás získat dárci krve | Autor: NPK
Rekordmanem je i Václav Pikeš, který absolvoval svůj 400 odběr krve | Autor: NPK