Jsme televize vašeho kraje

Vítěznou Alej roku 2018 v Plzeňském kraji najdete pod Vlčí horou u Černošína

Plzeň, publikováno 13.01.2019, autor: Richard Beneš

V Plzeňském kraji zvítězila alej pod Vlčí horou u Černošína | Autor: Arnika

Alejí roku 2018 se stala Alej přátelství, která se nachází u jezera Medard na Sokolovsku. Získala přízeň 1592 hlasujících a stala se nejoblíbenější alejí roku 2018. V Plzeňském kraji bodovala alej k památníku pod Vlčí horou u Černošína. Na druhém místě v našem regionu bodovala Alej kněžny Vilemíny u obce Klášter poblíž Nepomuku a třetí pak bylo lipové stromořadí v Lomničce.

Alej pod Vlčí horou u Černošína byla vysázena kolem roku 1930 a každý vysazený dub znamená jeden ztracený život. Alej 35 dubů je tedy dodnes připomínkou zemřelých vojáků a občanů z 1. světové války.

„V osmém ročníku soutěžilo 92 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než devět tisíc lidí. Jedná se o dosud nejvyšší počet nominovaných alejí v historii ankety. Velmi nás těší, že lidé mají o aleje a naši krajinu čím dál větší zájem,“ říká Karolina Kostićová z Arniky.

Vítězná Alej přátelství u jezera Medard blízko Sokolova byla vysázena teprve loni. V anketě tedy stejně jako v předchozím ročníku zvítězila mladinká alej. Hlasující tak ocenili snahu místních lidí, kteří vysadili ke stému výročí republiky sto dubů. Každá zapojená rodina přispěla částkou 2500 Kč. Slavnostní sázení již dvacetiletých, 4,5 metrů vysokých stromků se uskutečnilo loni v dubnu.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.

Fotogalerie

Alejí roku 2018 se stala Alej přátelství u jezera Medard na Sokolovsku | Autor: Arnika
V Plzeňském kraji zvítězila alej pod Vlčí horou u Černošína | Autor: Arnika