Jsme televize vašeho kraje

Policisté dopadli nebezpečného recidivistu, na svědomí má mít čtyři přepadené pošty

Plzeň, publikováno 17.01.2019, autor: Richard Beneš

Policisté přivádějí do budovy soudu muže podezřelého z přepadení pošt | Autor: TV ZAK

Policisté dopadli nebezpečného lupiče, který má na svědomí hned čtyři přepadené pošty na Plzeňsku a Domažlicku. Čtyřiatřicetiletý recidivista už byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu loupeže. Obviněný muž se při výslechu k loupežím přiznal, zároveň vydal atrapu krátké střelné zbraně, kterou při útocích ohrožoval pracovnice poboček. K závažnému jednání vedla obviněného finanční tíseň. O případu informoval mluvčí policie Markéta Fialová.

Poprvé měl loupit dopadený pachatel na poště v Líšťanech na severním Plzeňsku 15. října loňského roku. Maskovaný muž tam přistoupil k přepážce a pod pohrůžkou namířené zbraně donutil pracovnici pobočky k vydání finanční hotovosti. O den později vstoupil muž maskovaný kapucí na hlavě do budovy pošty ve Šťáhlavech na jižním Plzeňsku. Za přepážkou se v danou chvíli nacházely dvě pracovnice pobočky. Muž pod pohrůžkou zbraně postupně obě ženy donutil k vydání finančních hotovostí.

„Kriminalisté intenzivně prověřovali oba případy. Hned na počátku pracovali i s verzí, že skutky mohou mít vzájemnou souvislost. Mimo jiné bylo přijato bezpečnostní opatření k ochraně zájmových objektů,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Fialová.

Potřetí pachatel udeřil 20. prosince, tentokrát si vyhlédl na jižním Plzeňsku poštu v Nezvěsticích. Maskován kapucí vstoupil dovnitř a pod hrozbou zbraně donutil dvě pracovnice pobočky k vydání finančních hotovostí. Neuplynuly ani tři týdny a pachatel zaútočil znovu. Začátkem tohoto roku přijali domažličtí policisté oznámení, že maskovaný muž si stejným způsobem odnesl z pošty v obci Meclov na Domažlicku několikatisícovou finanční hotovost.

Kriminalisté vyšetřující tyto případy napříč celým krajem zjistili, že všechny skutky mají společného jmenovatele, a to osobu pachatele. „Zajistili záznamy z kamerových systémů, podařilo se jim zjistit vozidlo, které podezřelý muž užíval a pohyb auta v místě loupeží. Na základě zjištěných důkazů pak vrchní komisařka obvinila podezřelého recidivistu pro pokračující zvlášť závažný zločin loupeže,“ řekla mluvčí policie Markéta Fialová. Státní zástupce dostal podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Soudce okresního soudu ve čtvrtek poslal muže do vazby.

Fotogalerie

Policisté přivádějí do budovy soudu muže podezřelého z přepadení pošt | Autor: TV ZAK
Policisté přivádějí do budovy soudu muže podezřelého z přepadení pošt | Autor: TV ZAK
Policisté hlídají na chodbě budovy soudu muže podezřelého z přepadení pošt | Autor: TV ZAK