Jsme televize vašeho kraje

Po pěti dnech se v pátek opět rozjede lanovka na vrchol Špičáku, zastavily ji přívaly sněhu

Plzeň, publikováno 17.01.2019, autor: Richard Beneš

Stromy obalené sněhem představovaly nebezpečí pro lyžaře, lanovka proto pět dní nejezdila | Autor: TV ZAK

Až na vrchol šumavského Špičáku se po pětidenní odstávce v pátek opět rozjede čtyřsedačková lanovka. Lyžařům tak největší sportovní středisko západočeské Šumavy opět nabídne plný provoz všech vleků i sjezdovek. Od neděle 13. ledna byla lanovka kvůli těžkému sněhu na stromech mimo provoz, ostatní vleky ale fungovaly. Podmínky k lyžování jsou ideální, na svazích leží přes metr prašanu.

„Teplota i nad 1000 metrů oscilovala kolem nuly, navíc se nám povedlo odstranit nejvíce prohnuté větve, takže po pěti dnech tvrdé práce našich lidí můžeme zítra lanovku otevřít lyžařům,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne ředitel areálu Vladimír Kasík.

„Pokud by se ale zase klimatické podmínky zhoršily a připadl mokrý sníh, zvýšila se nárazová rychlost větru nebo přišel prudký mráz, museli bychom okamžitě situaci přehodnotit. Byť by to pro lyžaře i pro nás nebylo populární, tak bychom znovu museli provoz lanovky přerušit. Bezpečnost lidí ctíme především,“ dodal Kasík.

Že obavy špičáckého areálu nebyly plané ukázal pád stromu na lanovku ve středisku Buková hora na Orlickoústecku, odkud museli ve čtvrtek vyprošťovat uvízlé lyžaře.

Přes metr prašanu leží aktuálně na sjezdovkách šumavského střediska Ski&Bike Špičák. Podle předpovědi se i v nejvyšších partiích lesa dostane teplota nad nulu a obrovské množství sněhu z obalených stromů samovolně opadá. Kvůli poloze areálu v CHKO a zdejší ochraně ptactva nelze ke shození velké vrstvy sněhu z větví využít techniku, například vrtulník.

 

Fotogalerie

Stromy obalené sněhem představovaly nebezpečí pro lyžaře, lanovka proto pět dní nejezdila | Autor: TV ZAK