Jsme televize vašeho kraje

Karlovarští celníci inkasovali stovky milionů za clo a za daně, zajistili také drogy za 3,5 milionu

Plzeň, publikováno 30.01.2019, autor: Richard Beneš

Celníci v akci | Autor: Celní úřad

Na cle, daních a dalších poplatcích vybrali loni karlovarští celníci téměř 800 milionů korun. Nejvýraznější podíl na této částce činil výběr spotřebních daní, které byly v loňském roce jednou z hlavních priorit celní správy. Karlovarští celníci vyinkasovali v roce 2018 na spotřebních daních z minerálních olejů, vína či lihu téměř 600 milionů korun, z nichž více než 500 milionů korun činila spotřební daň z lihu. Mimo jiné celníci zajistili také drogy v hodnotě bezmála tři a půl milionu korun.

„Za zboží dovezené ze zemí mimo EU vybrali karlovarští celníci clo za téměř 50 milionů korun. Přes 1,2 milionu korun vybrali na dani z přidané hodnoty, dalších více než 16 milionů na pokutách, jichž celníci uložili v roce 2018 více než 1000. Nejčastěji to bylo za porušení předpisů v oblasti elektronického mýtného a za porušení zákona o evidenci tržeb,“ informovala mluvčí karlovarského celního úřadu Lenka Havelková.

Činili se pracovníci správy příjmů a vymáhání. Celkově v roce 2018 vybrali v rámci dělené správy bezmála 150 milionů korun a provedli více než 10 tisíc exekucí. Celníci se zaměřili také na kontrolu vnitřního trhu s cílem ochránit spotřebitele. Předmětem zájmu hlídek nebyly jen tržnice, ale i kamenné prodejny. V rámci kontrol celníci zajistili téměř 1000 litrů neznačených lihovin, přes 280 tisíc neznačených cigaret, více než 400 kg tabáku a přes 800 litrů nezdaněných minerálních olejů. Zabránili tak daňovému úniku ve výši přes dva miliony korun.

V rámci kontrol práv duševního vlastnictví zabránili karlovarští celníci v regionu prodeji bezmála 20 tisíc kusů zboží, u něhož bylo podezření, že tato práva porušuje. Prodejci zboží nabízeli jako originály světoznámých značek. Nejčastěji se jednalo o padělky či napodobeniny značkového textilu, obuvi či kabelek, ale také o pirátské nahrávky CD a DVD. Jejich prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda převyšující 76 milionů korun.

Předmětem kontrol bylo také placení mýtného. Při nich pracovníci dohledu uložili přes 600 pokut ve výši více než 700 tisíc korun. „Dále se celníci zaměřili na dodržování zákona o elektronických tržbách, kdy provedli 343 kontrol, z nichž 115 bylo pozitivních. Nejčastějším porušením předpisů bylo nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému, či chybějící informační oznámení,“ uvedla mluvčí úřadu. Kontrolám celníků neunikl ani hazard. Při 114 kontrolách zajistili 118 nelegálních výherních automatů a přes 800 tisíc korun v hotovosti.

Pracovníci dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj se také podílejí na spolupráci s celními orgány SRN v rámci programu COOPERATION DE, kde je hlavní náplní kontrol především odhalovaní přepravy omamně psychotropních látek a dalšího nebezpečného zboží. V rámci této spolupráce odhalili karlovarští celníci společně s německými kolegy přepravu více než 1200 kusů nebezpečné pyrotechniky, 2330 gramů drog a téměř 3500 kusů tablet. Nejčastěji se jednalo o extázi, hodnota zajištěných drog by dosáhla bezmála tři a půl milionu korun.

Fotogalerie

Celníci v akci | Autor: Celní úřad
Celníci v akci - ilustrační foto | Autor: Celní úřad