Jsme televize vašeho kraje

Nové webové stránky Plzně zjednoduší vyhledávání a zlepší komuniaci s úřadem

Plzeň, publikováno 30.01.2019, autor: Richard Beneš

Město Plzeň spustilo zmodernizovaný web

Město Plzeň spustilo nové modernizované webové stránky www.plzen.eu. Díky jednodušší struktuře nabídnou Plzeňanům i ostatním občanům přehlednější vyhledávání informací. Velký důraz nyní městský web klade na to, aby lidé rychleji zjistili, jak a kde řešit propadlou občanku, kde ohlásit trvalý pobyt, co sebou vzít k zápisu vozidla a podobně, tedy jak řešit základní životní situace. Na horní lištu město umístilo hlavní témata, jako jsou vzdělávání, doprava, podnikání a sociální služby. Celý obsah webu prošel kompletní aktualizací.

„Návštěvnost našeho městského webu rok od roku roste, vloni Plzeň evidovala téměř dva miliony jeho návštěv a 4,75 milionu zobrazení stránek, získala přes půl milionu nových uživatelů. Jsem proto rád, že máme přehledný web s moderním designem,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS). Dominantním prvkem webu je úvodní široká fotografie zachycující pohled na krajskou metropoli. Web je také optimalizován pro zájemce, kteří navštíví webové stránky z mobilního zařízení.

„Před zpracováním prvních grafických návrhů jsme si nechali zpracovat analýzu, ze které vyplynuly pro nás podnětné postřehy. V průběhu loňského roku nám plzeňské grafické studio zpracovalo grafický návrh nových webových stránek. Kromě grafických změn doznala změn i struktura stránek,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Nově tak už na hlavní stránce není dominantní karusel neboli rotující panel s aktualitami z města, ale stěžejní sekcí na homepage je řešení různých životních situací včetně formulářů, které si mohou občané stáhnout a rovnou vyplnit. Oblíbené sekce jako Tradiční akce a Aktuality z města na hlavní stránce zůstaly.

„Prioritou úvodní stránky jsou tedy odkazy vedoucí na řešení životních situací, tedy do sekce nazvané „Vyřiďte si na úřadu“ rozděleném na Oblast registru řidičů a vozidel, Oblast sociální pomoci, Živnostenský úřad a Občanský průkaz a cestovní pas. Tato sekce Vyřiďte si na úřadu bude do budoucna podrobena další analýze a optimalizaci tak, aby uživatelé mohli s úřadem komunikovat ještě jednodušeji. Stejně tak platí, že po určité době vyhodnotíme přívětivost kompletně celého webu a na základě výsledků jej případně upravíme,“ doplnil Vlastimil Gola (ANO), radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Podle ředitele Správy informačních technologií města Plzně Luďka Šantory bude například do budoucna přímo provázáno vyřizování životních situací s interaktivními formuláři, elektronickou občankou a národní identifikační autoritou – NIA. Souběžně s modernizací městského webu probíhá i modernizace portálu Turista.

Fotogalerie

Město Plzeň spustilo zmodernizovaný web
Město Plzeň spustilo zmodernizovaný web
Město Plzeň spustilo zmodernizovaný web