Jsme televize vašeho kraje

Při uklízení sněhu ze střechy šumavského hotelu se zřítil muž a vážně se zranil

Železná Ruda, publikováno 05.02.2019, autor: Richard Beneš

Záchranáři zasahují v Železné Rudě u zraněného muže | Autor: Horská služba

Ze střechy se zřítil při odklízení sněhu pětačtyřicetiletý muž v hotelu nedaleko od Železné Rudy. Nehoda se stala v úterý odpoledne. Muž spadl i přes jištění tak nešťastně, že si způsobil vážné zranění. Manželka postiženého ihned zavolala dispečink Horské služby. Na místě zasahoval i vrtulník letecké záchranné služby.

„Po příjezdu jsme zjistili, že pán měl jistící úvaz, takže nespadl až dolů, ale asi jen dva metry na další část střechy. Problém byl v tom, že trpěl velkými bolestmi zad a stěžoval si na brnění nohou. To mohlo znamenat závažné poranění páteře,“ popsal situaci na místě nehody Pavel Aubrecht, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři se tedy pokusili zraněného pomocí sedáku a lanové techniky dostat ze střechy dolů. „Bylo nám ale hned jasné, že to nepůjde. Pán měl silné bolesti a hrozilo nebezpečí, že pokud jde skutečně o úraz páteře, jeho zdravotní stav by se mohl ještě zhoršit,“ uvedl Pavel Aubrecht. Záchranáři tedy kontaktovali železnorudský Hasičský záchranný sbor a požádali hasiče o spolupráci.

Poté se podařilo muže šetrně přímo na střeše zafixovat do vakuové matrace. „Umístili jsme ho pak v matraci do podvěsového vaku a spolu s hasiči jej pomalu vytáhli do střešního okna a pak snesli dolů před hotel. Zde jsme pána přesunuli do sanitky a zdravotníci ho převezli k sídlu Horské služby, kde přistál vrtulník letecké záchranné služby,“ doplnil Pavel Aubrecht. Vrtulník zraněného transportoval k dalšímu ošetření do plzeňské fakultní nemocnice.

„Samotná událost je i v podmínkách zimních hor vcelku kuriózní. Vzhledem k okolnostem ale šlo o dokonalou souhru hned několika složek Integrovaného záchranného systému. Děkujeme hasičům, zdravotníkům i leteckým záchranářům za výbornou spolupráci,“ dodal k zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že HS zasahuje kvůli rychlejšímu dojezdového času i u případů, které nesouvisí s turistikou či zimními sporty.

Fotogalerie

Záchranáři zasahují v Železné Rudě u zraněného muže | Autor: Horská služba