Jsme televize vašeho kraje

Autobusovou dopravu v Plzeňském kraji bude provozovat příštích deset let Arriva Střední Čechy

Plzeň, publikováno 06.02.2019, autor: Richard Beneš

ČSAD Plzeň vystřídá v regionu nový autobusový dopravce | Autor: ČSAD autobusy Plzeň

Radní Plzeňského kraje schválili Výběr dopravce na provoz autobusové dopravy pro celý region od roku 2020 do roku 2030 schválili radní Plzeňského kraje. Ve veřejné zakázce nakonec uspěla společnost Arriva Střední Čechy. Kraj teď jedná s dopravcem o uzavření smlouvy. Neuspěla naopak společnost ČSAD autobusy Plzeň a.s., Která až doposud dlouhodobě zajišťovala dopravní obslužnost v kraji.

„Do veřejné zakázky se přihlásili dva účastníci, z důvodu nesplnění podmínky zajištění zadavatelem požadované jistiny byl vyřazen uchazeč ČSAD autobusy Plzeň. V elektronické aukci pak Plzeňský kraj požadoval snížení ceny, na které společnost Arriva Střední Čechy přistoupila,“ informovala mluvčí kraje Alena Marešová.

Původní cena 42,71 Kč bez DPH za jeden kilometr byla snížena na 42,12 Kč pro oblast Plzeňský kraj - jih. Snížením této ceny ušetří kraj ročně zhruba šest milionů korun. Pro oblast sever byla původní cena 42,59 Kč bez DPH za kilometr snížena na 41,32 Kč. Pro tuto oblast bude pak úspora pro kraj zhruba deset milionů korun ročně. Zmíněné ceny jsou průměrné po dobu trvání zakázky. V prvním roce bude cena za kilometr pro oblast jih 39,40 Kč, pro oblast sever 38,70 Kč. Příjmy z jízdného půjdou Plzeňskému kraji.

„V elektronické aukci se nám podařilo snížit cenu za kilometr u autobusové dopravy v obou oblastech a tím ušetřit zhruba 16 milionů ročně a zajistit autobusovou dopravu na území celého kraje," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN). ČSAD autobusy se podle informací svého mluvčího Miroslava Slaného rozhodly, že námitky nepodají ani na kraj, ani na antimonopolní úřad.

Fotogalerie

ČSAD Plzeň vystřídá v regionu nový autobusový dopravce | Autor: ČSAD autobusy Plzeň