Jsme televize vašeho kraje

O osudu uzavřeného KD Peklo rozhodne město již v květnu, ve hře jsou tři možné varianty

Plzeň, publikováno 08.02.2019, autor: Richard Beneš

KD Peklo - ilustrační foto | Autor: Archiv

Plzeň zřídí pracovní skupinu, která se bude zabývat budoucností svého památkově chráněného kulturního domu Peklo. Ten musel být loni uzavřen, protože podrobný průzkum stavu krovů a zdiva nad velkým sálem ukázal masivní napadení dřevokaznou houbou. Město má nyní tři možnosti, co s Peklem dál, rozhodnout by se mělo nejpozději v květnu. V úvahu přichází prodej, oprava v režii města nebo také nabídnutí objektu v koncesním řízení do dlouhodobého pronájmu, kdy objekt by opravil sám nájemce.

„Co se týká oprav, jsou připraveny dvě varianty. První takzvaná minimální, která zahrnuje opravu velkého sálu a přilehlých prostor včetně zázemí pro účinkující. Zde je odhad investičních nákladů zhruba 210 milionů korun bez DPH. Druhá varianta takzvaná maximální zahrnuje kompletní rekonstrukci objektu, zde je odhad nákladů 420 milionů korun bez DPH,“ přiblížil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

V případě, že by objekt, v němž se konaly maturitní plesy, koncerty i divadelní představení, chtělo město opravit samo za své peníze, muselo by si vzít úvěr. V úvahu připadá úvěr z Evropské investiční banky, u níž má město otevřený úvěrový rámec ve výši 650 milionů korun, peníze z něj dosud nečerpalo.

Opoziční zastupitel Pavel Šrámek (Piráti) konstatoval, že město by si rozhodně mělo ponechat KD Peklo ve svém vlastnictví. „Je to jeden z mála velkých sálů ve městě, kde lze pořádat kulturní akce. Nechceme prodej Pekla. Nejlepší by bylo zeptat se v referendu občanů Plzně, co by se mělo s Peklem udělat,“ uvedl Šrámek. Ten také připomněl, že město do objektu před jeho uzavřením nainvestovalo 15 milionů korun na různé opravy.

Radní David Šlouf konstatoval, že skutečně jednalo o dílčí opravy. „Byl tam havarijní stav uhelných kotlů. Vyměnily se rozvody vody a kanalizace, opravila se sociální zařízení. To by se muselo udělat stejně. Samozřejmě, kdyby se přistoupilo k demolici objektu, byly by to zbytečné náklady,“ dodal Šlouf.

O budoucnosti Pekla rozhodnou zřejmě již v květnu zastupitelé města. Předtím pro ně bude na návrh radního Davida Šloufa připraven seminář, kterého se zúčastní architekt, zástupci jednotlivých odborů magistrátu i další subjekty, poté bude ustavena napříč politickými stranami pracovní skupina, jež se bude problémem zabývat. Do května by měla navrhnout řešení a to předložit zastupitelům. S návrhem na uspořádání semináře i vznik pracovní skupiny souhlasili zástupci koalice i opoziční zastupitelé.

Fotogalerie

KD Peklo - ilustrační foto | Autor: Archiv