Jsme televize vašeho kraje

Nový videobronchoskop ve fakultní nemocnici umožní vyšetření nejmenších dětí i kojneců

Plzeň, publikováno 11.02.2019, autor: Richard Beneš

Nový videobronchoskop ve fakultní nemocnici | Autor: FN Plzeň

O nový ultratenký videobronchoskop sloužící k vyšetření nejmenších dětí, kojenců a batolat rozšířila své endoskopické přístrojové vybavení Dětská klinika FN Plzeň. Bronchoskopie má v dětské pneumologii nezastupitelné místo, používá se jako terapeutický i diagnostický nástroj. Jedná se o vyšetření horních i dolních dýchacích cest pomocí optického přístroje, flexibilního videobronchoskopu. V dětském věku se většinou provádí v celkové anestezii.

„Tento přístroj, s vnějším průměrem tubusu 2,8 mm a s průměrem pracovního kanálu 1,2 mm, využíváme především u dětí s opakovanými plicními záněty či u pacientů s chronickým plicním onemocněním s bronchiektáziemi, s cystickou fibrózou nebo se syndromem nepohyblivých řasinek,“ vysvětlila Marcela Kreslová, lékařka Dětské kliniky. Velkou předností přístroje je schopnost dokumentovat nález formou videozáznamu, který je zvlášť důležitý při bronchoskopickém vyšetření nejmenších dětí.

„Bronchoskopické odsátí sekretu pomocí videobronchoskopu z dolních dýchacích cest je i nedílnou součástí péče o děti s respirační problematikou na umělé plicní ventilaci. Dalším možným využitím je cílený odběr  materiálu z dolních dýchacích cest pro cytologické, mikrobiologické či histologické vyšetření,“ uvedla Kreslová. Flexibilní bronchoskopie se v současné době používá i jako terapeutický výkon při podezření na cizí těleso v dýchacích cestách.

„Finance ve výši 701 tisíc korun na nákup videobronchoskopu věnovala sponzorská firma. FN Plzeň je jediným pracovištěm, které zajišťuje endoskopické vyšetření dýchacích cest u dětí v západních Čechách, ročně provede přibližně 30 výkonů u malých pacientů s respirační problematikou,“ doplnil ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Fotogalerie

Nový videobronchoskop ve fakultní nemocnici | Autor: FN Plzeň
Videobronchoskop | Autor: FN Plzeň
Prezentace nového přístroje se zúčastnil i štědrý dárce | Autor: FN Plzeň