Jsme televize vašeho kraje

Plzeň rozdělí 590 milionů z volných zdrojů na vodovod, vývařovnu, parkoviště i do škol

Plzeň, publikováno 12.02.2019, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně- ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Rovných 590 milionů korun rozdělí město Plzeň z volných zdrojů. Rozhodli o tom zastupitelé města. Největší sumu, celých 233 milionů investuje město do kompletní výstavby kanalizace a vodovodu v městské části Koterov. Ta se napojí na úslavský kanalizační sběrač, dokončený před dvěma lety. Dalších 70 milionů Kč bude stát výstavba centrální vývařovny jídel pro městská zařízení seniorů v Plzni v Kotíkovské ulici na Košutce, kde se bude vařit 2000 jídel denně.

„Při tvorbě rozpočtu na rok 2019 jsme se domluvili, že budeme alokovat pouze nezbytné potřeby jednotlivých správců a zbytek necháme ve fondu rezerv a rozvoje kvůli tomu, že po komunálních volbách se museli noví kolegové seznámit se svými rezorty a s jejich požadavky na rozpočet,“ informoval radní David Šlouf (ODS), který je strážcem městské kasy. Ve fondu rozvoje nechalo město 590 milionů korun, které ve čtvrtek zastupitelé rozdělili. Peníze se budou čerpat až do roku 2022, kdy skončí akce, které letos začnou.

Centrální vývařovna pro seniory nahradí budovu ve Skvrňanech, která kapacitně i technicky nedostačuje. V Prostřední ulici na Nové Hospodě, kde má město domov pro seniory, by zase mělo za 50 milionů korun vzniknout z nevyužívaných nebytových prostor 20 bytů a pobočka mezigeneračního centra Totem. Z fondu rezerv půjde 29 milionů korun na opravu Roosveltova mostu. na záchytné parkoviště Park & Ride na konečné tramvaje číslo 4 na Borech dalších 20 milionů korun. „Lidé z okolních obcí tam zaparkují, sednou do tramvaje a ve městě nebude tolik aut a smogu,“ plánuje radní Šlouf.

Ještě v květnu rozdělí město přebytek loňského hospodaření, který bude v řádu desítek milionů korun. Plzeň má letos hospodařit s rekordními rozpočtovými výdaji 8,1 miliardy korun a příjmy 6,9 miliardy. Schodek 1,1 miliardy korun pokryje z prostředků fondů rezerv a rozvoje a na spolufinancování dotovaných projektů. Na investice má město v rozpočtu rekordních 2,3 miliardy korun.

Fotogalerie

Magistrát města Plzně- ilustrační foto | Autor: Richard Beneš