Jsme televize vašeho kraje

Přívozům na severním Plzeňsku pomůže finanční injekce od kraje

Plzeň, publikováno 01.03.2019, autor: Richard Beneš

Přívoz v Darové je nejen oblíbenou turistickou atrakcí | Autor: Archiv

Stovkami tisíc korun přispěje letos Plzeňský kraj na provoz dvou přívozů na severním Plzeňsku. Zatímco přívoz v Darové podporuje kraj pravidelně už několik let, na přívoz v Nadrybech poskytne peníze poprvé. Přívozy jsou atraktivní pro turisty, ale jejich provoz výrazně usnadňuje život i lidem v jejich okolí. Na rozsáhlém území totiž chybí most přes řeku a kdo si nechce zbytečně zajíždět, může využít přívozy.

Přívoz v Darové podporuje pravidelně hejtmanství už od roku 2014. Letos si na jeho provoz kraj vyčlenil částku 320 tisíc korun. Obec Břasy už v minulosti investovala například do rekonstreukce budovy přívozu tři miliony korun ze svého rozpočtu a z tržeb. Otevřeno má v sezoně od 8 do 20 hodin, mimo sezonu je provoz o dvě hodiny kratší.

Zatímco v Darové pohání prám motor, menší přívoz v Nadrybech obstarává manuálně převozník jen pomocí bidla. Druhý takový přívoz v Plzeňském kraji neexistuje. Kraj letos na chod tohoto přívozu přispěje vůbec poprvé obci Nadryby a to částkou 220 tisíc korun. Rozhodovat o tom bude ještě krajské zastupitelstvo. Peníze mají posloužit na opravu služebny a prámu.

Přívoz v Nadrybech zničila v srpnu roku 2002 katastrofální povodeň. Až v roce 2006 získala obec Nadryby na podporu přívozu v dotační soutěži Občanská volba vyhlášené Plzeňským Prazdrojem finanční prostředky ve výši 175 tisíc, za které se opravil prám. Provoz byl zahájen až v červenci roku 2009. V současné době přívoz funguje od dubna do září od 8.30 do 18.30 hodin.

V úseku mezi obcemi Dolany a Liblínem nevede přes řeku žádný most. Nejbližší se nachází jižně od Nadryb mezi Dolany a Chrástem. „Někdo si možná říká, že přívozy jsou přežitek a že je to věc historie. Zájem o přívoz v Darové je stále větší a větší. Desetitisíce přepravených cestujících a přes dvacet tisíc automobilů mluví za vše. Na tom místě je přívoz rozhodně zapotřebí,“ vysvětlil hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN), proč kraj přívozy podporuje.

O zřízení dalšího přívozu ve směru na Prahu chce vedení kraje jednat s vedením Státní plavební správy. Podle náměstka hejtmana se už podařilo vytipovat tři vhodná místa. V minulosti bylo na území našeho kraje v této oblasti kolem 60 přívozů. „Do budoucna uvažujeme, že povedeme cyklostezku podél Berounky. Tam by se nám na jednom nebo dvou místech hodilo, udělat ještě jeden přívoz, abychom nemuseli turisty hnát do kopce a potom složitě území objíždět k nějakému mostu,“ doplnil Pavel Čížek. Nové přívozy by fungovaly opět ve spolupráci s tamními obcemi.

Fotogalerie

Přívoz v Darové je nejen oblíbenou turistickou atrakcí | Autor: Archiv