Jsme televize vašeho kraje

Konec letního času se blíží, europoslanci se zatím nedohodli, které časové pásmo bude platit

Plzeň, publikováno 05.03.2019, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Rok 2021 by mohl být posledním rokem sezónní změny času v zemích Evropské unie. Členské státy se teprve budou rozhodovat o tom, zda se přikloní k zimnímu nebo letnímu času. A očekává se bouřlivá diskuse napříč členskými státy. Výbor Evropského parlamentu pro dopravu v pondělí schválil návrh směrnice, podle které by v Evropské unii skončila praxe střídání času.

Snaha skončit se střídáním času je iniciativou skupiny 80 europoslanců. „Jde o vyvrcholení dlouhodobé snahy zrušit praxi střídání času. To nejenže nevedlo k potřebným finančním úsporám, ale přivodilo i další problémy, od vážných zdravotních následků u části populace, až po dopady na dopravu, zemědělství a oběh na vnitřním trhu. Občané dali jasně najevo, že si střídání času nepřejí,” říká Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který působí ve výboru pro dopravu.

Změna střídání času je téma, které v celé Evropě vzbuzuje velký ohlas. V online dotazníku Evropské komise hlasovalo více než 4,6 Evropanů a z nich se více než 80 procent vyjádřilo ve prospěch zrušení střídání času. Veřejná konzultace přitom trvala pouhých osm týdnů, místo obvyklých dvanácti. Množství lidí, kteří se veřejné konzultace zúčastnili, tak nemá obdoby.

Podle europoslanců mají členské státy do dubna 2020 informovat Evropskou komisi, v jakém časovém pásmu si přejí zůstat. „Je důležité, aby toto rozhodnutí bylo na členských státech. Nicméně, aby se zamezilo nekontrolovanému chaosu, navrhujeme zavedení koordinačního mechanismu, podle kterého státy musí nalézt co nejlepší řešení pro všechny. Každá země spolu s Evropskou komisí jmenuje svého zástupce a všichni společně budou hledat řešení, které bude nejlepší jak pro občany, tak i pro fungování vnitřního trhu,“ doplňuje Pavel Svoboda.

Evropská komise bude mít navíc pojistku v podobě možnosti odložit konečné rozhodnutí o dvanáct měsíců, a to v případě, kdy by postup členských států měl narušit fungování vnitřního trhu.

 

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv