Jsme televize vašeho kraje

Všechny velké plzeňské radnice vyvěsí 10. března tibetskou vlajku

Plzeň, publikováno 05.03.2019, autor: Richard Beneš

Naposledy vlála tibetská vlajka oficiálně na budově plzeňského magistrátu v roce 2014. | Autor: Richard Beneš

Tak to tady ještě nebylo. Tibetská vlajka po letech opět oficiálně zavlaje 10. března nad vchodem do budovy plzeňského magistrátu na náměstí Republiky. Potvrdil to primátor Martin Baxa (ODS). Stejně tak symbolicky vyvěsí vlajku i ostatní velké plzeňské radnice. Poprvé se k akci připojí radnice na Doubravce a na Lochotíně, dlouhodobě vyvěšuje tibetskou vlajku radnice na Slovanech a od loňského roku ta radnice centrálního plzeňského městského obvodu.

„Naposledy vedení města vyvěsilo tibetskou vlajku oficiálně na průčelí radnice v roce 2014, kdy jsem byl primátorem,“ uvedl i současný primátor Martin Baxa. V následujícím volebním období, kdy ve vedení města hrála prim ČSSD, vyvěšoval vlajku alespoň improvizovaně z okna své kanceláře právě Martin Baxa, který byl v minulém volebním období náměstkem primátora. A o akt na podporu Tibetu se v minulých čtyřech letech na radnici strhla bouřlivá diskuse.

Na téma vyvěšování tibetské vlajky na budově plzeňského magistrátu se obvykle rozhořela bouřlivá debata vždy na jednání zastupitelstva, které předcházelo termínu 10. března. Někteří zastupitelé pokaždé upozornili na to, že nevyvěšením tibetské vlajky se porušovalo usnesení rady města z roku 2005, kde se schvaluje každoroční vyvěšení tibetské vlajky. Například tehdy opoziční zastupitel Michal Vozobule se dotazoval, zda tibetská vlajka vystrčená z okna kanceláře náměstka Baxy splňuje dosud platné usnesení městské rady.

Partyzánskou akci předvedli 10. března 2016 u budovy magistrátu tehdy opoziční zastupitelé z TOP 09. Ti přijeli před radnici s vysokozdvižnou plošinou a tibetskou vlajku umístili do držáku hned vedle vlajky města. Zabránit jim v tom nedokázal ani strážník městské policie střežící vstup do radnice i radniční parkoviště. Během krátké doby se na místě shromáždilo asi sedm strážníků městské policie. Tibetskou vlajku pak po dvaceti minutách odstranil z držáku jeden z pracovníků magistrátu. Zastupitelé tehdy své jednání vysvětlili tím, že jen splnili platné usnesení rady.

Průkopníkem ve vyvěšování tibetské vlajky je dlouholetý starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS). Na budově slovanské radnice se vlajka začala pravidelně objevovat krátce po zavedení této tradice, která do Česka přišla v roce 1996. Vlajku vyvěšovala v minulých letech také radnice centrálního plzeňského obvodu MO Plzeň 3. Naopak vedení Plzeňského kraje se k vyvěšování tibetské vlajky dlouhodobě nepřipojovalo. Odůvodňovalo to tím, že mimo jiné dlouhodobě buduje obchodní vztahy s Čínou.

Vyvěšování tibetské vlajky 10. března je symbolická akce na podporu ochrany lidských práv a děje se tak v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Obvykle ji vyvěšují úřady, instituce, školy, ale i jednotlivci. V Plzeňském kraji se loni k akci připojila asi padesátka radnic.

 

Fotogalerie

Naposledy vlála tibetská vlajka oficiálně na budově plzeňského magistrátu v roce 2014. | Autor: Richard Beneš
Naposledy vlála tibetská vlajka oficiálně na budově plzeňského magistrátu v roce 2014. | Autor: Richard Beneš
Takto vyvěšoval tibetskou vlajku z okna své kanceláře v minulém volebním období tehdejší náměstek primátora Martin Baxa. | Autor: Richard Beneš
Partyzánská akce zastupitelů TOP 09. | Autor: Richard Beneš
Michal Vozobule byl jedním ze strůjců neoficiálního vyvěšení tibetské vlajky na budově magistrátu | Autor: Richard Beneš
Vlajku vyvěšují i na budově MO Plzeň 3. | Autor: Richard Beneš
Vedení slovanské radnice bylo vždy průkopníkem symbolické akce. | Autor: Richard Beneš