Jsme televize vašeho kraje

Veřejnost bude diskutovat o nové podobě i využití okolí vrchu Chlum a Bukovce

Plzeň, publikováno 11.03.2019, autor: Richard Beneš

Z rozhledny na Chlumu je krásný výhled do širokého okolí. | Autor: Plzen.cz

O budoucím využití okolí vrchu Chlum a Bukovce budou mít Plzeňané možnost diskutovat v úterý 12. března od 17.00 hodin při veřejném představení architektonicko-krajinářské studie. Tu si nechalo zpracovat město Plzeň ve spolupráci s MO Plzeň 4. Diskuse se uskuteční v sále doubraveckého D-klubu a zúčastní se jí i autoři studie a zástupci městského obvodu.

„Občané se dozví, jaké úpravy jsou ve studii navrženy. Zveme tedy jak místní obyvatele, tak i obyvatele ze vzdálenějších částí Plzně, kteří také často využívají Chlum a jeho okolí k rekreaci,“ uvádí k tématu Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Vzhledem k významnému rekreačnímu potenciálu lokality a přímé vazbě na významné turistické cíle v okolí je součástí studie návrh vhodného umístění pěších a cyklistických tras spojujících významné cíle v okolí. Nově by tak mohla vzniknout cyklostezka v trase staré železniční trati. Tato cyklostezka by měla být napojena na stávající síť cyklostezek a propojit tak zajímavé oblasti jako například přilehlý park Potoční, Bukovec či Chrást.

Součástí studie jsou také další návrhy tras pro pěší. Pro okolí rozhledny Chlum studie navrhuje zrušení současného oplocení a vybudování prvků pro relaxaci, ohniště nebo dětského hřiště. V oblasti bývalého koupaliště v Bukovci pak studie nabízí možnost vybudování přírodního biotopu s odpočinkovou zónou a herními prvky pro děti. Přibýt by mohly i další stromy a okrasné dřeviny, stejně jako mobiliář vhodný pro odpočinek.

„Oblast mezi Doubravkou a Bukovcem byla vždy hojně využívaná Plzeňany i obyvateli blízkých obcí k procházkám v okolí či přímo na vrch Chlum, kde se nachází i rozhledna s nádherným výhledem na Plzeň i okolí. My si tohoto koutu přírody v našem obvodu velice ceníme, a proto jej chceme pro obyvatele ještě více zpřístupnit a zpříjemnit,“ uzavírá téma starosta Městského obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup (ANO).

Fotogalerie

Z rozhledny na Chlumu je krásný výhled do širokého okolí. | Autor: Plzen.cz