Jsme televize vašeho kraje

Odešla legenda! V plzeňské fakultní nemocnici zemřela zpěvačka Věra Bílá...

Plzeň, publikováno 12.03.2019, autor: Richard Beneš

Takto znali Věru Bílou návštěvníci jejích koncertů | Autor: Archiv TV ZAK

Ve věku 64 let zemřela v pondělí večer v plzeňské fakultní nemocnici legendární romská zpěvačka Věra Bílá. Důvodem jejího náhlého úmrtí byl zřejmě infarkt. Lékaři už zpěvačku nedokázali přes jejich veškerou snahu zachránit. Rodačka z Rokycan přitom tento týden měla zahájit plánované comebackové turné se zpěvákem Janem Bendigem. Poslední roky spíše než žila, tak živořila absolutně bez peněz, na jedné z ubytoven v Rokycanech. A o návrat na koncertní pódia už usilovala několikrát, ale stále marně.

Svého času patřila Věra Bílá k nejzářivějším tuzemských hvězdám. Se svou kapelou Kale hrála po celé Evropě, ve spojených státech i na večírcích pro ty nejmocnější muže světa. Živě ji slyšel i americký prezident Bill Clinton. Jenže pak přišly dluhy, závislost na herních automatech a smrt manžela i syna, kteří zemřeli v jednom roce.

„Počítám s tím, že budu zpívat, ale už ne ve stoje, ale v sedě. Protože když udělám tři až čtyři kroky, jsem strašně zesláblá. kroky a jsem strašně zesláblá. Ale zpívat budu, to se nebojte,“ vzkázala nedávno Bílá svým posluchačům před nadcházejícím turné. Na konci letošního února dokonce spatřil svět i nový videoklip, na kterém spolupracovala s mladým zpěvákem Janem Bendigem. Začátku jejich společného turné se už ale nedočkala.

 „Já tomu pořád nemohu uvěřit. Pro mě to byla obrovská čest, že jsem mohl s takovou legendou nahrát písničku a pomáhat jí zpátky na koncertní prkna. Prostě odešla královna romské hudby a bude mi strašně chybět. Práce na té naší společné písni byla úžasná, ve studiu při nahrávání jsme se hodně nasmáli. Tam jsem poznal, že Věra je obrovský umělec a obrovský muzikant. Slyší věci, které spousta muzikantů neslyšela a dokázala si tam sama prosadit ty věci, které chtěla a uměla je skvěle popsat,“ uvedl viditelně velmi dojatý zpěvák Jan Bendig. „Co se týká toho turné, tak vůbec nevím co bude potom, co Věra náhle odešla. Minimálně bych chtěl udělat nějaký velký koncert na její počest. To by si zasloužila. Na to turné se strašně těšila,“ doplnil mladý zpěvák.

Fotogalerie

Takto znali Věru Bílou návštěvníci jejích koncertů | Autor: Archiv TV ZAK
A takto poskytla Věra Bílá svůj poslední rozhovor pro naši TV ZAK. | Autor: TV ZAK
A takto poskytla Věra Bílá svůj poslední rozhovor pro naši TV ZAK. | Autor: TV ZAK