Jsme televize vašeho kraje

Největším lákadlem letošního Blik Blik festivalu bude obří maketa svítícího Měsíce

Plzeň, publikováno 13.03.2019, autor: Richard Beneš

Tuto maketu svítícího Měsíce už viděly ve světě miliony lidí | Autor: Robert Sils

Na sedmimetrový obří svítící Měsíc, osmimetrové chodící loutky i na celou řadu dalších světelných instalací se mohou těšit návštěvníci už pátého ročníku festivalu světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK. Ten se uskuteční už 29. a 30. března. Na trase vedoucí od DEPO2015 přes náměstí Republiky až do Pivovarského muzea objeví lidé celkem 13 světelných instalací tuzemských i světových umělců.

Festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK se na oslavu svých pátých narozenin vrací do centra města. „Největším lákadlem bude letos jednoznačně Muzeum Měsíce britského umělce Luka Jerrama. Lidem se v prostoru nad hlavami vznáší sedmimetrová replika Měsíce vytvořená ze snímků NASA. Pod ním se uskuteční mimo jiné koncert kapely Ille a zpěvačky Katarzie nebo lekce jógy. Celkem devět venkovních instalací je zdarma, vstupenky na čtyři interiérové instalace stojí 50 korun,“ informoval kurátor festivalu Jiří Sulženko.

„Hned několik děl připomene významná výročí, která slavíme v roce 2019. Studeti FDU Ladislava Sutnara připomenou 30 let od sametové revoluce a ohlédnou se společně s dalšími umělci také za přistáním prvního člověka na Měsíci, od kterého letos uběhne už 50 let,“ uvedl Jiří Sulženko.

Každoročně navštíví BLIK BLIK i při nepříznivém počasí až 40 tisíc lidí. Letos se termín konání posunul na konec března a organizátoři doufají, že už bude tepleji. S přesunutým termínem a delšími dny se mění i čas konání festivalu. Nově budou instalace k vidění od 19.00 do 23.59 hodin. Novinkou je také festivalové centrum v prostoru U Branky v Kopeckého sadech, které se promění ve vesmírnou krajinu s pop-up kavárnou a Djs.

Fotogalerie

Tuto maketu svítícího Měsíce už viděly ve světě miliony lidí | Autor: Robert Sils
Plzeň se může těšit na zajímavé světelné instalace
Plzeň se může těšit na zajímavé světelné instalace nejen v prostoru, ale i v interiérech