Jsme televize vašeho kraje

Arriva vystřídá v Plzeňském kraji ČSAD Plzeň a nasadí flotilu 300 úplně nových autobusů

Plzeň, publikováno 13.03.2019, autor: Richard Beneš

Smlouvu na provozování autobusů podepsal hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. | Autor: KÚPK

Zcela novými linkovými autobusy se už příští rok svezou cestující v Plzeňském kraji. Hejtman Josef Bernard (ČSSD) totiž ve středu podepsal smlouvu s novým krajským autobusovým dopravcem, kterým se stala na základě vítězství v tendru společnost Arriva Střední Čechy. Bude provozovat autobusovou dopravu na území kraje v letech 2020–2030. Vystřídá tak dlouholetého provozovatele dopravy v regionu, kterým je zatím stále ještě společnost ČSAD autobusy Plzeň.

Veškerá vozidla pro provoz na autobusových linkách v Plzeňském kraji pořídí Arriva Střední Čechy jako zcela nová, částečně nízkopodlažní. Vybavená budou klimatizací pro zajištění tepelné pohody. Na vybraných páteřních linkách budou mít cestující možnost připojení k Wi-Fi a přepravu kol. Od nástupu nového dopravce si vedení Plzeňského kraje slibuje masivní nárůst kvality služeb pro cestující.

„V rámci veřejné zakázky jsme požadovali čtyři druhy autobusů různých velikostí tak, aby byl provoz spojů co nejvíce ekonomický a efektivní s ohledem na počty cestujících v různých částech Plzeňského kraje. Soutěž přinesla tlak na cenu dodavatelů, vlivem čehož budeme moci občanům kraje zajistit výrazně lepší služby za pro kraj přijatelnou cenu, srovnatelnou se současností, což považuji za největší úspěch,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

„Mám velikou radost, že budeme zajišťovat autobusovou dopravu pro Plzeňský kraj. Cestující se mohou těšit na více než 300 úplně nových nízkopodlažních autobusů, které budou klimatizované a nabídnou vysoký komfort cestování. V každém autobuse bude samozřejmostí Wi-Fi připojení k internetu a možnost si nabít třeba mobil nebo tablet přes vestavěné USB nabíječky,“ vysvětluje generální ředitel Arrivy Daniel Adamka.

Smlouva s dopravcem je uzavřena tak, že kraj přebírá riziko výše vybraných tržeb. „Společně s novým dopravcem také plánujeme spustit vlastní tarif Plzeňského kraje, který budou moci lidé využívat jak pro vlaky, tak pro autobusy, a jak pro jednotlivé jízdné, tak pro předplatné. Rozhodnete-li se cestovat veřejnou dopravou v rámci Plzeňského kraje, bude vám na cestu stačit vždy jedna jízdenka,“ vysvětluje Pavel Čížek (STAN), náměstek hejtmana pro oblast dopravy „Nebudete muset řešit, se kterým dopravcem pojedete levněji,“ doplňuje.

Za rok touto dobou se Plzeňský kraj chystá představit celou flotilu nových vozidel veřejnosti. Lepších podmínek se dočkají nejen cestující, ale i řidiči, kteří jistě ocení automatickou převodovku, klimatizaci, jednoduché odbavení Plzeňskou kartou. Dodržování jízdních řádů a návazností spojů bude sledováno dispečinkem. Nové autobusy poznáte na první pohled, budou v jednotném vzhledu v barvách Plzeňského kraje. Nový dopravce zahájí provoz v roce 2020, k červnovým změnám jízdních řádů.

Fotogalerie

Smlouvu na provozování autobusů podepsal hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. | Autor: KÚPK
Nové autobusy od Arrivy budou jezdit v barvách kraje | Autor: KÚPK
Smlouvu na provozování autobusů podepsal hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. | Autor: KÚPK