Jsme televize vašeho kraje

ČSAD autobusy Plzeň přestává jezdit pro Plzeňský kraj, v regionu ale nekončí

Plzeň, publikováno 13.03.2019, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: ČSAD autobusy Plzeň

I když společnost ČSAD autobusy Plzeň výrazně vyklidí od příštího roku pozice v Plzeňském kraji, z regionu úplně nezmizí ani poté, co kraj uzavřel smlouvu s novým autobusovým dopravcem. Tím se stala na příštích deset let společnost Arriva. ČSAD autobusy Plzeň bude i nadále provozovat městskou hromadnou dopravu v několika městech v kraji. Stávající nejvýznamnější autobusový dopravce v západních Čechách neuspěl v důsledku administrativní chyby v tendru na zajištění autobusové dopravní obslužnosti v kraji.

„ČSAD autobusy Plzeň bude zabezpečovat MHD ve městech Klatovy, Domažlice, Tachov, Stříbro a Přeštice. Klatovy aktuálně připravují soutěž na provozovatele MHD na další období, ČSAD autobusy Plzeň se jí zúčastní. Zastupitelstvo města Vejprnice předevčírem v pondělí odsouhlasilo přímé zadání linky Plzeň-Vejprnice-Tlučná, kterou bude i nadále příštích deset let zajišťovat ČSAD autobusy Plzeň. Na tuto linku nasadí osm zcela nových plně vybavených autobusů,“ informoval Miroslav Slaný, tiskový mluvčí ČSAD autobusy Plzeň.

ČSAD autobusy Plzeň také provozuje autobusové linky zvláštní dopravy pro smluvní partnery. Jde především o významné výrobní závody a velké společnosti v kraji, pro které ČSAD autobusy Plzeň zajišťuje svoz zaměstnanců několika zvláštními linkami. Plzeňské ČSAD také obstarává náhradní autobusovou dopravu pro České dráhy při výlukách tratí.

„V Plzeňském kraji úspěšně a spolehlivě fungujeme již více než 25 let. Jsme zde nejvýznamnějším a nejstarším dopravcem. Ztráta zakázky pro kraj bude mít na naši společnost samozřejmě negativní dopady. Znamená to pro nás významný výpadek ve výkonech v dopravní obslužnosti. Nahrazení takové objemu výkonů a tomu odpovídajících příjmů bude náročné a půjde o dlouhodobou složitou mravenčí práci,“ říká ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava.

ČSAD autobusy Plzeň se nyní bude účastnit soutěží na autobusové dopravce v sousedních krajích, především v Karlovarském a ve Středočeském kraji. Bude se tak snažit nahradit výpadek výkonů v Plzeňském kraji.

Zajišťovat veřejnou autobusovou dopravu pro Plzeňský kraj bude ČSAD autobusy Plzeň do přelomu května a června příštího roku. Poté by měl nastoupit vítěz soutěží Arriva. Jednání mezi Arrivou a ČSAD autobusy Plzeň o případném převzetí části kapacit potřebných pro provoz autobusové dopravní obslužnosti v Plzeňském kraji zatím neprobíhají, teprve dnes byla podepsána smlouva mezi krajem a novým dopravcem.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: ČSAD autobusy Plzeň