Jsme televize vašeho kraje

Záhadná úmrtí vzácných dravců na Horažďovicku znepokojují zvířecí záchranáře

Plzeň, publikováno 19.03.2019, autor: Richard Beneš

Tento orel už je bohužel po smrti | Autor: DESOP

Dalším případem úmrtí vzácného orla mořského se zabývají pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů. S největší pravděpodobností byl dravec otráven. Jeho mrtvolu našli na Horažďovicku zvířecí záchranáři velmi rychle díky tomu, že byl vybaven satelitní vysílačkou. Ta už delší dobu hlásila jeho přesnou polohu, která se neměnila. Šéf záchranné stanice Karel Makoň uvedl, že v uvedené lokalitě už zaznamenali několik dalších případů úhynu dravců. Celou záležitost teď předali k prověření kriminální policii.

V lokalitě na hranici Plzeňského a Jihočeského kraje se pohyboval orel mořský, kterého záchranáři loni v říjnu zajistili poraněného v Újezdě u Chanovic po nárazu na elektrického vedení. Vybavili ho vysílačkou pro telemetrické sledování a po jeho uzdravení ho vypustili do volné přírody na Tachovsku u Tisové. Orel se ale téměř okamžitě přesunul právě na Horažďovicko, konkrétně k rybníku Slatina.

„Orla mořského jsme našli nehybně ležícího pod borovicí v rákosí na břehu rybníka. GPS souřadnice nás navedly přímo k němu a podle jednotlivých lokací a dat tam ležel už poměrně dlouho. Dle polohy kadaveru, strnulosti a na místě zajištěných stop byl orel s největší pravděpodobností opět otráven. Otravě nasvědčuje i skutečnost, že zhruba před týdnem na téže lokalitě už naši kolegové a policisté už jednoho uhynulého orla zajistili,“ řekl Karel Makoň.

Kriminalisté na základě ohlášení úhynu provedli na místě zajištění dalších stop a případ okamžitě převzali. „Na případu se intenzivně pracuje a všichni s napětím čekáme na výsledky pitvy. Bohužel se však v tomto katastru nejedná zdaleka o ojedinělý případ. Nelegální likvidace vzácných dravců i sov se zde vyšetřovala už několikrát,“ informoval Makoň. Poblíž Velkého Boru byl letos v lednu chycen do želez výr velký, poblíž obce Klášter u Nepomuku byl nalezen otrávený orel mořský. U Kovčínského rybníka u Kvášňovic zase záchranáři objevili dvakrát použitá funkční železa.

Všeobecně otravy orlů, luňáků a dalších zvířat karbofuranem jsou bohužel poměrně časté po celé republice i u našich sousedů. Jenom od začátku roku řeší Policie ČR a rakouská policie hned několik případů souběžně. Žádáme případné svědky o pomoc a jakoukoliv informaci vedoucí k odhalení pachatele této protizákonné činnosti. Zároveň upozorňujeme lidi pohybující se v přírodě, aby dbali zvýšené opatrnosti, hlídali si malé děti, domácí mazlíčky a v případě, že se setkají s něčím neobvyklým, tak okamžitě o svém zjištění informovali policii,“ varuje šéf záchranné stanice živočichů.

Karbofuran je velice nebezpečný a prudký jed, který může hravě usmrtit i člověka. Zvíře, které pozře byť nepatrné množství Karbofuranu, většinou od otrávené návnady udělá pouze několik málo kroků a okamžitě v křeči uhyne. Pokud si tedy část otrávené návnady neodnese v pařátech ke konzumaci někam jinam, úplně stejně tak jako to dělají právě mořští orli.

Fotogalerie

Tento orel už je bohužel po smrti | Autor: DESOP