Jsme televize vašeho kraje

S legendární romskou zpěvačkou Věrou Bílou se rozloučily tisíce lidí v kostele i na hřbitově

Plzeň, publikováno 23.03.2019, autor: Richard Beneš

Obřad se konal v rokycanském kostelu | Autor: TV ZAK

Na poslední cestu přišlo slavnou romskou zpěvačku Věru Bílou vyprovodit 2000 lidí, převážně se jednalo o Romy. Smuteční hosté v sobotu dopoledne zcela zaplnili kostel v Rokycanech. Stovky dalších lidí pak doprovodily rakev s ostatky zpěvačky na hřbitov. Cestou se lidé zastavili u obchodního střediska Žďár, kde zpěvačka sedávala na lavičce. Tam by chtěli její příbuzní a známí vytvořit pietní místo. Věra Bílá zemřela 12. března ve věku 64 let v plzeňské nemocnici. Rodačka z Rokycan byla na přelomu tisíciletí zřejmě nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě. Na sklonku života se však potýkala s obrovskými dluhy a s chudobou.

U otevřené rakve v kostele, před níž byla velká černobílá fotografie, hrála půl hodiny před obřadem romská kapela. Samotný obřad začal v 11.00 hodin. Lidé předtím podle romských zvyklostí vhazovali do rakve balíčky cigaret, květiny a bankovky, někteří jí je vkládali přímo do složených rukou. Okolo rakve chodili lidé dokola a plakali.

Na hřbitově naposledy zahrála čtyřčlenná kapela synovce Bílé a houslisty Jiřího Gini. Na závěr zazněly její oblíbené písně včetně moravské Dobrú noc a sladké sny. Zpěv ale podle regulí romských pohřbů nezazněl ani k jedné melodii. Na rakev na hřbitově pak lidé házeli květiny, mince i bankovky a hlínu.

Fotogalerie

Obřad se konal v rokycanském kostelu | Autor: TV ZAK
Obřad se konal v rokycanském kostelu | Autor: TV ZAK
Davy lidí postávaly na náměstí před kostelem | Autor: TV ZAK
Stovky lidí doprovodily Věru Bílou až na hřbitov k jejímu hrobu | Autor: TV ZAK