Jsme televize vašeho kraje

Kraj finančně podpoří natáčení dvou filmů, které vzniknou v našem regionu

Plzeň, publikováno 27.03.2019, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vznik dvou nových českých filmů plánuje finančně podpořit Plzeňský kraj. V regionu se totiž bude natáčet dokumentární film Mucha. Pojednávat bude o životě malíře Alfonse Muchy. A už potřetí se do okolí Rabštejna nad Střelou vrátí známý režisér Tomáš Vorel, aby zde svým novým filmem navázal na předchozí snímky. Radní kraje pro každý film vyčlenili částku 400 tisíc korun. Obě dotace musí ještě schválit zastupitelstvo kraje.

„Dokument Mucha nově, zábavně a v mezinárodním i současném kontextu vypráví o jednom z našich nejslavnějších umělců. Příběh bude vyprávět syn Jiří, který zpracovává jeho paměti a psaním se vyrovnává s odkazem svého otce. Druhou rovinu dokumentu bude tvořit neutrální voiceover. Ten sděluje fakta a události, které nemůže Jiří ve své době ještě znát a obsáhnout,“ přiblížil projekt náměstek hejtmana pro oblast kultury Vladislav Vilímec (ODS).

Realizace dokumentu je možná díky spolupráci s Nadací Alfonse Muchy a filmovými archivy po celém světě. Odborné zázemí filmu tvoří přední světoví odborníci na Muchovu tvorbu. „Část natáčení se bude odehrávat na zámku Zbiroh. Film vyzdvihne důležitost Muchova dvacetiletého pobytu v prostředí zámku, díky němuž mohl vytvořit své životní dílo, Slovanskou epopej,“ uvedl Vilímec.

Druhý podpořený snímek Tomáše Vorla má název Cesta domů a navazuje na úspěšné snímky Cesta z města a Cesta do lesa, jedná se tak o završení volné trilogie. Film se opět vrací na český venkov, konkrétně do okolí Rabštejna nad Střelou a ukazuje příběhy obyčejných a zároveň trochu neobyčejných lidí, kteří stále žijí v souladu s přírodou a neopouští venkov.

Naposledy kraj finančně podpořil dva české filmy, které vznikaly mimo jiné i na území Plzeňského kraje. Tím prvním je krimi komedie Úhoři mají nabito, která aktuálně běží v kinech. Na svoji letošní premiéru zatím ještě čeká černobílý artový film Nabarvené ptáče, který režisér Václav Marhoul natáčí podle stejnojmenného světoznámého bestselleru Jerzyho Kosinského.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš