Jsme televize vašeho kraje

Slavnosti svobody budou i letos za účasti amerických a belgických veteránů

Plzeň, publikováno 28.03.2019, autor: Richard Beneš

Slavnosti svobody | Autor: Richard Beneš

S rozpočtem ve výši čtyři miliony korun se připravují letošní Slavnosti svobody, které se uskuteční ve dnech 3. až 6. května. Vrcholem bude i tentokrát přehlídka historické vojenské techniky Convoy of Liberty, která projede městem v neděli 5. května. Návštěvníci slavností se mohou těšit i na dobové kempy, setkání s válečnými veterány, vzpomínkové akty i atraktivní koncerty.

„Opět budeme mít na slavnostech jak americké, tak i belgické veterány. Pokud jsou zde, jsou vždy těmi hlavními osobnostmi celých Slavností svobody. Jsem moc rád, že i letos přejedou veteráni zavzpomínat si s Plzeňany na 74 let staré příběhy. Účast nám potvrdili Earl Ingram, Herman Geist a James Duncan z 2. pěší divize, George Thompson z 16. obrněné divize, Richard Pieper z 97. pěší divize,“ řekl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). Za belgický 17. střelecký prapor přijedou Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin.

Všem veteránům je už přes 90 let. Setkání s nimi spojené s debatou a autogramiádou je naplánované na sobotu 4. května od 9.00 hodin v Měšťanské besedě. Skupinu veteránů doprovodí jako každý rok také vnuk generála G. S. Pattona pan George Patton Waters, syn velitele 17. praporu belgických střelců Luc Rensonnet a také vnuk plukovníka Nobleho Charles H. Noble.

Největší kemp zasvěcený 16. obrněné divizi americké armády se rozloží v parku za OC Plaza. K vidění tu bude kolem 80 kusů vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky, včetně pěti tanků. Dva z nich pojedou na gumových pásech i v Convoy of Liberty. „V premiéře představíme v České republice první zrenovovaný střední tank Sherman verze M4A4, který jsme po 3,5 letech snažení přivezli z Argentiny. Už na jeho renovaci pracujeme rok, bude pojízdný, ale zatím nebude mít věž. Díky tomu ale lidé uvidí, jak to vypadá uvnitř,“ sdělil Pavel Rogl ze spolupořádajícího klubu vojenské historie 16th Armored Division.

Za Plazou bude také historický stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF). V Křižíkových sadech se zase usadí až do pondělí 6. května příslušníci 2. pěší divize se svojí technikou. „Jedním z vrcholů akce bude nedělní konvoj více než 220 kusů historické vojenské techniky Convoy of Liberty, nad nímž přeletí nejen současné víceúčelové bojové letouny, ale i historická výcviková jednomotorová dvoumístná letadla značky Harvard,“ přiblížila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

Kromě menších pietních aktů u památníků 2. pěší divize, 16. obrněné divize nebo na náměstí Míru se hlavní vzpomínkové setkání Slavností svobody uskuteční tradičně 6. května, v den osvobození Plzně, u památníku Díky, Ameriko!

Kulturní program na náměstí Republiky zahájí vystoupení Big Bandu Konzervatoře Plzeň a následující koncert Plzeňské filharmonie, při němž v úvodu zazní díla Antonína Dvořáka, stejně jako to bylo 4. srpna 1945. V rámci kulturního programu na náměstí Republiky dále vystoupí Čechomor a Hradišťan s Jiřím Pavlicou nebo kapela Eddie Edward & Friends se svým originálním pojetím americké country, big band New Time Orchestra s Hanou Holišovou a plzeňský osmičlenný orchestr Pilsner Jazz Band. Vzdát poctu místnímu odboji a americkým osvoboditelům chce při svém vystoupení v sobotu 4. května švédská metalová skupina Sabaton. V lochotínském amfiteátru uvede svoji speciální show.

Na úlohu Československé samostatné obrněné brigády upozorní v roce 75. výročí otevření druhé fronty ve francouzské Normandii venkovní výstava. Přiblíží cestu vojáků k francouzskému přístavnímu městu Dunkerque, kde než válka skončila, dělostřelecké ostřelování, miny a bojové střety přinesly smrt necelým dvěma stovkám Čechoslováků.

Fotogalerie

I letos přijedou do Plzně veteráni | Autor: Richard Beneš
Convoy of liberty | Autor: Richard Beneš
Lidé se mohou těšit i na vojenské kempy | Autor: Richard Beneš
Slavnosti svobody | Autor: Richard Beneš
V centru Plzně se objeví i těžká vojenská technika | Autor: Richard Beneš