Jsme televize vašeho kraje

Ohrožené turisty pomohou v Brdech zachránit aktivní traumabody, stačí zmáčknout tlačítko

Plzeň, publikováno 28.03.2019, autor: Richard Beneš

Takto vypadá tlačítko aktivního traumabodu, který může zachránit život | Autor: KÚPK

V případě nouze nebo zranění si už lze v odlehlé části CHKO Brdy přivolat pomoc díky zajímavé technické novince. Tři aktivní traumabody instaloval a zároveň i uvedl do provozu Plzeňský kraj na svém území v bývalém vojenském újezdu Brdy. Nové zařízení zajišťuje poskytnutí pomoci v místech, kde je slabý nebo žádný telefonní signál. Stačí jen použít tlačítko umístěné na traumabodu a přivolat si tak pomoc. Na místo pak dorazí záchranáři.

Trojice aktivních traumabodů se nachází u rybníků Padrť, u louky Tři trubky a na křižovatce Nad Čuralem. Plzeňský kraj v létě jejich využití vyhodnotí a poté je chce instalovat na dalších místech. Ve středočeské části Brd zatím podobná tlačítka nejsou, informoval náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD).

A jak vlastně celý záchranný systém se zázračným tlačítkem funguje? Pokud se návštěvník Brd dostane do potíží, zraní se nebo se ztratí, může u traumabodu rozbít sklo a zmáčknout tlačítko. Rozsvítí se červená kontrolka a po přijetí zprávy operačním střediskem hasičů začne svítit zeleně. Na místě je k dispozici návod v češtině a angličtině. Policie tam okamžitě vyšle hlídku, která zjistí, co se stalo a případně přivolá záchranáře.

„Aktivní traumabody, instalované pro zvýšení bezpečnosti turistů pohybujících se ve volném terénu CHKO Brdy, jsou body, které umožňují přivolání pomoci jinými prostředky než pomocí mobilních sítí GSM. Aktivní traumabod je založen čistě na datové komunikaci mezi volajícím a pracovištěm Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. Stiskem tlačítka, obdobně jako u požárního hlásiče, si volající žádá o pomoc, respektive odesílá informaci s požadavkem na zásah,“ vysvětluje náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Provoz tlačítek funguje na baterie, jejichž výdrž je minimálně na pět let. Zařízení snese teploty od minus 40 do plus 80 stupňů. Dodavatelem celého technologického řešení tlačítek je společnost T-Mobile. Celkové náklady na pořízení tří tlačítek činí 116 160 korun, roční náklady na jejich servis a provoz jsou vyčísleny na 533 610 korun. Záchranáři se domluvili se správou vojenských lesů na spolupráci, mají klíče od všech závor na území CHKO Brdy a dostanou se tedy na každé místo.

V roce 2014 bylo v Brdech rozmístěno celkem 48 záchranných bodů Integrovaného záchranného systému. Jedná se o místa bez hlásičů s pokyny pro turisty, kteří po zavolání mobilem na tísňovou linku nahlásí číslo bodu, u něhož se nacházejí. Tabulka udává číslo bodu, jeho název, GPS souřadnice a kontaktní údaje na složky IZS. Slouží k lepší orientaci v terénu hlavně v případě, kdy je potřeba pomoc složek IZS.

Fotogalerie

Takto vypadá tlačítko aktivního traumabodu, který může zachránit život | Autor: KÚPK
Takto vypadá tlačítko aktivního traumabodu, který může zachránit život | Autor: KÚPK
Role zraněného figuranta se ujal náměstek hejtmana Ivo Grüner | Autor: Zuzana Duzbabová
Mapka traumabodů v CHKO Brdy | Autor: KÚPK