Jsme televize vašeho kraje

Plzeň letos investuje 45 milionů korun do úprav parků i dalších odpočinkových míst

Plzeň, publikováno 01.04.2019, autor: Richard Beneš

Lochotínský park - ilustrační foto | Autor: Plzen.eu

Do úpravy parků, odpočinkových a rekreačních míst investuje letos město Plzeň přes 45 milionů korun. Pokračovat se bude v revitalizaci Lochotínského parku, vybuduje se cesta z Mikulášského náměstí směrem do Parku U Ježíška včetně jeho úpravy. Dále město obnoví nádrž v Červeném Hrádku a upraví odpočinkové místo u Mže v Radčicích. Projekty má na starosti Správa veřejného statku města Plzně.

„Město systematicky investuje do projektů, které přinášejí obyvatelům Plzně možnosti pro každodenní odpočinek, rekreaci a příjemné trávení volného času v přírodě. Je rovněž důležité, že tyto úpravy a obnovy parků i dalších míst přispívají ke zlepšení celkového vzhledu města,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09) informoval, že největší investicí, a to přibližně za 20 milionů korun, bude obnova další části Lochotínského parku, která naváže na revitalizaci jeho první části z roku 2015. „I v této etapě budou provedeny úpravy stávající zeleně, vysazeny nové stromy, vytvořeny květinové záhony, upraveny parkové cesty i zpevněné plochy. Součástí projektu je rovněž doplnění rekreační vybavenosti, tedy mobiliáře, informačního systému, dětských prvků i fit prvků pro dospělé,“ řekl náměstek Vozobule.

Obnova části parku kolem Lochotínského pavilonu se bude realizovat až po ukončení stavby retenční nádrže Vinice, jejímž investorem je Vodárna Plzeň, tedy nejdříve v polovině roku 2021. „Související investicí bude položení kanalizačního potrubí podél nádrže, jež má v budoucnu sloužit pro převedení dešťových vod z oblasti Vinic a Kopeckého pramene do parku a dále do nivy Mže,“ upřesnila Irena Tolarová ze Správy veřejného statku města Plzně.

Další velkou investicí bude projekt upravující používané pěší propojení mezi Mikulášskou ulicí a nivou řeky Radbuzy jižně od areálu Mikulášského hřbitova včetně úpravy parku U Ježíška. Cesta se napojí na nynější stezku pro pěší a cyklisty podél řeky. „Úpravy budou spočívat ve vybudování přes 80 metrů dlouhého rampového schodiště, podél něhož bude vystavěna  opěrná zídka a vybudováno veřejné osvětlení. Dále budou do parku vysazeny stromy a keře a umístěna dětská prolézačka a lavičky. Předpokládané náklady činí 15 milionů korun,“ uvedla Irena Tolarová.

Město chystá také obnovu víceúčelové nádrže v Červeném Hrádku. Spočívá v opevnění břehů nádrže, vybudování terasových stupňů k posezení na břehu a možných vstupů do nádrže, ale také například v úpravě odběrného místa pro sbor dobrovolných hasičů. Připravuje se také revitalizace okolí – zbudování nového sportovního hřiště pro míčové hry, umístění fit prvků a mobiliáře. Kolem vodní nádrže povede cesta pro pěší, vysazeny budou stromy a upraveny trávníky. Předpokládaná investice je osm milionů korun.

Jedním z menších právě dokončovaných projektů je parková úprava veřejně přístupného prostoru v Radčicích v meandru řeky Mže. Kromě sadovnických úprav byla provedena obnova přírodní tůně, nově jsou upraveny stezky pro pěší a doplněn bude rekreační mobiliář. Přibližné náklady činí 2,5 milionu korun.

Fotogalerie

Lochotínský park - ilustrační foto | Autor: Plzen.eu