Jsme televize vašeho kraje

Požár lesa pomáhal hasičům likvidovat i vrtulník, hořelo v nepřístupném terénu

Žlutice, publikováno 07.04.2019, autor: Richard Beneš

Při požáru pomáhal i vrtulník | Autor: HZSKK

Velký požár lesa likvidovali celý víkend hasiči nedaleko Žlutic na Karlovarsku. V sobotu tam začalo hořet na místě, kde probíhala těžba dřeva. Požár zasáhl prostor po těžbě, hořely zbytky dřeva, oheň se vlivem větru šířil i na stromy kolem místa těžby. Plameny se rozšířily na plochu tří hektarů, navíc v nepřístupném terénu.

„Velitel zásahu si okamžitě po příjezdu na místo vyžádal další posilové jednotky a rovnou požádal i o letecké hašení. Zdroj vody pro hašení byl daleko od místa požáru a bylo tak nutné zřídit kyvadlovou dopravu. Na místě požáru museli hasiči natáhnout velké množství hadic. Teprve se zahájením hašení z vrtulníku začali hasiči dostávat požár pod kontrolu,“ popsal zásah mluvčí hasičů Martin Kasal.

V blízkosti požáru je železniční trať, hasiči tak informovali dispečera Českých drah o zakouření tratě, požádali také o sdělení časů, kdy místem požáru budou projíždět vlaky. Během hasebních prací České dráhy snížily v místě události rychlost projíždějících vlaků. Hašení probíhalo až do večerních hodin. Poté se většina jednotek vrátila na základny, na místě zůstaly přes noc tři jednotky na kontrolu místa požáru.

„V ranních hodinách požádal velitel o vyslání dalších cisteren, stále hasiči na ploše požářiště nalézají místa, která je nutné důkladně prolít vodou. Zásah tak bude pokračovat minimálně celou neděli. Podle majitele nevznikla při požáru škoda, vyšetřovatel požárů určil jako příčinu nedbalost,“ řekl mluvčí Kasal. V průběhu zásahu kvůli náročnosti likvidace a kvůli nasazení velkého počtu jednotek včetně mezikrajské výpomoci, vyhlásili hasiči třetí stupeň požárního poplachu.

Fotogalerie

Při požáru pomáhal i vrtulník | Autor: HZSKK
Autor: HZSKK