Jsme televize vašeho kraje

Magistrát zažil bitvu zastupitelů o rozdělování peněz pro obvody

Plzeň, publikováno 08.11.2012, autor: Richard Beneš

Jednání plzeňského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Po bouřlivé rozpravě zastupitelů města Plzně neprošel ve čtvrtek při hlasování návrh ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD), který předložil návrh nového rozdělování peněz pro deset plzeňských obvodů. Varianta náměstka Zrzaveckého označená jako „B“ počítala s tím, že některé obvody přijdou o miliony korun, naopak menší městské obvody si měly až na jediný značně polepšit. Zastupitelé nakonec prosadili variantu „A,“ na základě které se stejným způsobem rozdělovaly finance obvodům již od roku 2000 a je výhodnější pro větší obvody.

Hlasování o obou variantách bylo nakonec z větší části politickým rozhodnutím, finanční výbor se přikláněl k variantě A, stejně jako rada města. Variantu B prosazoval jen ekonomický náměstek Zrzavecký, podle jehož vyjádření měl být nový systém rozdělování peněz spravedlivější. Poukázal na to, že až dosud se vycházelo z koeficientů stanovených v letech kolem roku 2000, které už ale neodpovídají realitě. Některé části města se například výrazně rozrůstají a větší území si žádá i víc peněz, třeba na úklid nebo sekání trávy. Nyní mají obvody jen peníze vybrané na DPH a na dani z příjmů fyzických osob. Nový systém měl zajistit přerozdělení peněz na základě skutečných potřeb vypočítaných městem. Vycházet se mělo například i z toho, kolik má který obvod zeleně, komunikací, chodníků. Na to jim měly být přiděleny peníze.

Po poradě jednotlivých klubů nakonec zastupitelé TOP 09 uvedli, že ani jednu variantu nepovažují za ideální, ale podpoří variantu B. Klub ODS byl naopak pro variantu A, sociální demokracie nebyla v této záležitosti jednotná a ostatní strany neměly závazné hlasování.  

Neschválená varianta B počítala s tím, že první městský obvod přijde v rozpočtu o 12 milionů korun, druhý obvod měl přijít o 1,4 milionu, přilepšit si měl o čtyři miliony korun třetí městský obvod a o 9,5 milionu korun víc měl získat čtvrtý obvod. Malé obvody od 5 do 10 si měly polepšit řádově o statisíce korun, kromě šestého obvodu. Ten by podle varianty B přišel až o polovinu svého rozpočtu. Na území MO Plzeň 6 Litice se totiž nachází velké rozvojové plochy, ze kterých má obvod nemalé příjmy, které dosahují téměř tři miliony korun. Fakt, že by měl obvod přijít o polovinu z osmimilionového rozpočtu, ostře odmítl zástupce tohoto obvodu.

Naopak variantu označil za katastrofální pro svůj MO Plzeň 8 Černice starosta Miroslav Štěrba. „V současné době máme na svém území o 120 procent více obyvatel, než když se zřizovala varianta A. Chtěl bych proto vysvětlit, proč máme méně peněz na všechno, když máme ve srovnání s ostatními malými obvody všeho mnohem více,“ tázal se starosta Štěrba, nicméně odpovědi se nedočkal. Variantu B se marně snažil prosadit i starosta MO Plzeň 5 Křimice Petr Otásek. „Pokud bychom se odtrhli od Plzně, měli bychom rozpočet o 100 procent větší, vzrostl by z 8 na 16 milionů,“ konstatoval Otásek.

„Jsem pro variantu B, protože stávající dynamika městských obvodů neodpovídá dynamice centrálního obvodu. Je třeba do toho vnést dynamiku odpovídající současnému výběru daní, nemůžeme zpochybňovat reálná čísla,“ konstatoval zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09).

Čtyři největší městské obvody v Plzni nyní čerpají do svého rozpočtu dohromady téměř 400 milionů korun a dalších 57 milionů navíc je příjem z hazardu. Naopak šest menších obvodů dostává dohromady 41 milionů korun. 

Fotogalerie

Jednání plzeňského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš