Jsme televize vašeho kraje

Komunisté jsou tajemní, nechtějí prozradit svůj finální návrh pro krajskou koalici

Plzeň, publikováno 15.11.2012, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Tajemnější než hrad v Karpatech byli ve čtvrtek večer členové klubu zastupitelů KSČM, kteří opět obnovili jednání o povolebním uspořádání Plzeňského kraje. Komunisté projednávali návrh koaliční spolupráce s ČSSD. Závěry jednání ovšem odmítli sdělit a na přesnou podobu složení Rady Plzeňského kraje si voliči budou muset počkat až do soboty, kdy řeknou své poslední slovo sociální demokraté.

„Pokud nebudeme znát výsledek jednání sociálních demokratů, které je naplánované na sobotu, nebudeme zveřejňovat žádné informace,“ uvedla Zdeňka Lišková, která byla nyní jako jediná pověřena poskytovat informace z tábora KSČM.

Už odpoledne se ovšem v kuloárech KSČM mluvilo o tom, že komunisté společně se sociálními demokraty směřují k otevřené koaliční spolupráci v rámci vedení Plzeňského kraje. Zatímco sociální demokraté budou mít v krajské radě sedm křesel, komunisté obsadí zbývající dvě. Reálnější podobu už zřejmě dostávají i jména dvou budoucích krajských radních z řad KSČM. Do rady by měla přijít již zmíněná rokycanská advokátka Zdeňka Lišková a druhým radním bude zřejmě plzeňský učitel Václav Štekl. S tímto návrhem zřejmě půjdou komunisté za sociálními demokraty. Členové krajského výboru ČSSD se sejdou v sobotu, aby posoudili a odhlasovali finální návrhy koaliční spolupráce.  

V pondělí se pak sejde ustavující zastupitelstvo Plzeňského kraje, které má celkem 45 členů. Voliči v krajských volbách rozhodli o tom, že po 15 mandátech získali shodně ODS a ČSSD, 12 křesel má KSČM a tři posty v zastupitelstvu obsadí zástupci TOP 09 a Starostové.   

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš