Jsme televize vašeho kraje

Už je to jisté, kraji bude vládnout ČSSD s KSČM

Plzeň, publikováno 17.11.2012, autor: Richard Beneš

Už je to jasné. V této budově budou vládnout společně sociální demokraté a komunisté | Autor: Richard Beneš

Opravdu již jen pověstný krůček od vytvoření je koalice, která bude vládnout v Plzeňském kraji. K podpisu koaliční smlouvy mezi ČSSD a KSČM dojde buď v neděli večer, nebo nejpozději v pondělí ráno těsně před ustavujícím jednání krajského zastupitelstva. Komunisté odmítli tichou dohodu a vymohli si dva posty v krajském zastupitelstvu, informoval v sobotu server Regionpodlupou.cz hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

„Posuzovali jsme dnes návrh koaliční smlouvy, komunisté nám oznámili, že na tichou podporu nechtějí přistoupit. Čeká nás ještě v neděli večer jednání s kolegy z KSČM o finální podobě koaliční smlouvy, ale myslím, že už se to chýlí ke konci. Vypadá to, že uzavřeme s KSČM koaliční dohodu v poměru radních 7:2,“ informoval Chovanec. Nyní podle jeho slov zbývá už jen dořešit počty členů výborů a to, co nabídne opozici.

Ze vznikající koaliční smlouvy je již nyní zřejmé, že KSČM budou mít jednoho náměstka pro majetek a jednoho radního pro životní prostředí. Dále by komunisté měli získat post uvolněného předsedy nově vznikajícího výboru pro veřejné zakázky. Tím by měly procházet veškeré vypsané veřejné zakázky nad určitý limit. Opoziční ODS dostala nabídku na obsazení kontrolního výboru a výboru pro zdravotnictví a sociální oblast.

Komunisté ještě jména svých budoucích radních neoznámili, personální otázka totiž není součástí koaliční smlouvy. Jasno už mají o svých radních, náměstcích i hejtmanovi sociální demokraté. „Znovu se vrátí na kraj finance jako samostatný resort a náměstkem pro finance se stane poslanec Václav Šlajs. Dále budeme obsazovat post radního pro sociální oblast, tam budeme mít nového radního, kterým se stane Zdeněk Honz. Zůstává také Jiří Struček jako radní pro oblast školství a sportu, přibývá mu nově navíc kultura, památková péče a cestovní ruch. Od kolegyStručka odchází naopak ekonomika. Zůstává beze změny Ivo Grüner, náměstek pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatika. Stejný resort, tedy zdravotnictví, bude mít i Václav Šimánek a dopravu opět povede Jaroslav Bauer. Hejtmanem bych měl i nadále zůstat já,“ dodal Milan Chovanec.

Ustavující jednání zastupitelstva se koná v pondělí od 10.00 hodin. Očekává se příchod velkého počtu aktivistů, kteří budou protestovat proti vytvoření koalice mezi ČSSD a KSČM.

Fotogalerie

Už je to jasné. V této budově budou vládnout společně sociální demokraté a komunisté | Autor: Richard Beneš