Jsme televize vašeho kraje

Staronový poslanec Václav Šlajs se v Parlamentu dlouho neohřeje

Plzeň, publikováno 17.11.2012, autor: Richard Beneš

Václav Šlajs | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pořádné profesní skoky zažívá v posledních dnech předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků Václav Šlajs (ČSSD). Koncem října se stal Šlajs již podruhé v kariéře poslancem v Parlamentu ČR, kde vystřídal kolegu Jana Látku, který ve volbách získal křeslo v Senátu. V poslanecké lavici se Šlajs dlouho hřát nebude, svůj mandát v lednu složí a bude se naplno věnovat nové funkci ekonomického náměstka hejtmana Plzeňského kraje.

„Jednak by se ty funkce nedaly obě najednou zvládat a jednak máme u nás v ČSSD v Plzeňském kraji tu zvyklost, že nekumulujeme podobné funkce,“ vysvětlil v sobotu vpodvečer Václav Šlajs pro server Regionpodlupou.cz. 

„Mandátu poslance se vzdám v lednu příštího roku. Nyní bych se ještě chtěl ve Sněmovně do konce roku zúčastnit několika důležitých hlasování, která se budou přímo dotýkat krajů. Po složení mandátu mě nahradí v poslanecké lavici Igor Jakubčík, který je nyní náměstkem ředitele Klatovské nemocnice a.s.,“ uvedl Šlajs.

Budoucího ekonomického náměstka hejtmana čeká bezprostředně po zvolení velmi náročný a odpovědný úkol, sestavit rozpočet kraje na příští rok. „Zatím jsem se s nějakými údaji a čísly důležitými pro sestavení rozpočtu seznamoval, ale nemohl jsem na ničem pracovat, protože nemám mandát, který by mě opravňoval do něčeho vstupovat. Zatím jsem jen naslouchal. Pokud budu v pondělí zvolen, velmi intenzivně začnu pracovat na novém krajském rozpočtu,“ řekl Šlajs.

Sestavení rozpočtu nebude podle Šlajse zrovna veselou záležitostí. „Podle toho, s čím jsem se již seznámil, tak daňové výnosy klesají, protože klesá ekonomika. Klesají daňové výnosy, protože přímé daně máme nejnižší v Evropě a kraj i obce žijí především z přímých daní. To znamená z daní z příjmu fyzických a právnických osob, kraj bude nucen šetřit. Nějakou představu o sestavení rozpočtu na příští rok už ale samozřejmě mám,“ dodal Václav Šlajs.

V předminulém volebním období, kdy v Plzeňském kraji vládla ODS, působil ve funkci ekonomického náměstka hejtmana Vladislav Vilímec, který byl současně i poslancem Parlamentu ČR a zároveň vykonával i funkci místostarosty Kdyně. 

Fotogalerie

Václav Šlajs | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz