Jsme televize vašeho kraje

Soud zprostil náměstka primátora Petra Runda obžaloby za údajnou krádež foťáku

Plzeň, publikováno 19.11.2012, autor: Richard Beneš

Náměstek primátora Petr Rund byl zproštěn obžaloby | Autor: Richard Beneš

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund má téměř po roce důvod pořádně si oddechnout, soud jej totiž v pondělí zprostil obžaloby v kauze údajné krádeže fotoaparátu mladého aktivisty. Za krádež fotoaparátu, kterou náměstek před soudem popřel, mu hrozily až dva roky vězení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Náměstka primátora Petra Runda přivedlo před soud tvrzení dvojice mladých aktivistů a zkrachovalých vysokoškolských studentů, kterým měl loni 20. prosince odcizit malý digitální fotoaparát před budovou magistrátu, kde probíhala jedna jejich petiční akce. „To, co je mi kladeno za vinu se nezakládá na pravdě, nic takového jsem neudělal. Debata s dvojicí aktivistů před magistrátem i v jeho budově proběhla v klidu, nedošlo k žádnému napadení, dohodli jsme se, že aktivistům v únoru předložím k nahlédnutí smlouvy, které chtěli vidět. Pak jsem odjel od magistrátu. Půl hodiny poté mi volali policisté a vyptávali se na ukradený fotoaparát,“ uvedl do policejního protokolu náměstek Rund.

Odlišně prezentovali jednání náměstka oba mladíci, kteří patří ke známým kritikům poměrů na magistrátu, kde podle svých slov odhalují korupci. Například Václav Rais před soudem vypověděl, že ho Rund odvedl do své kanceláře, kde jej chytil pod krkem a naznačoval, že ho udeří. „Řekl mi, ať smažeme z internetu naše blogy, kde popisujeme nekalé praktiky na magistrátu a padaly i různé výhružky. Pak jsme odešli z kanceláře před radnici, kde stál na chodníku i kolega Jakub Jahl s foťákem v ruce. Já začal popisovat, jak se ke mně náměstek v kanceláři choval, předpokládal jsem, že má Jakub fotoaparát zapnutý a nahrává video. Náměstkovi to zřejmě došlo, vytrhl Jahlovi foťák z ruky a nasedl do auta. Řekl nám, že ho vrátí na konci školního roku a pak dodal, že si pro něj máme druhý den přijít na radnici,“ řekl Rais. „Takové jednání si volený politik nemůže dovolit, proto jsme šli okamžitě na policii podat na Runda trestní oznámení,“ vypověděl Rais.

Zatímco advokát náměstka Runda požadoval zproštění viny pro nedostatek důkazů, státní zástupce navrhoval uložení výchovného trestu ve spodní hranici trestní sazby. 

Fotogalerie

Náměstek primátora Petr Rund byl zproštěn obžaloby | Autor: Richard Beneš