Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj vede staronový hejtman Milan Chovanec

Plzeň, publikováno 19.11.2012, autor: Richard Beneš

Milan Chovanec je staronovým hejtmanem Plzeňského kraje | Autor: Jindra Radová - KÚPK

Zastupitelé Plzeňského kraje zvolili v pondělí na svém ustavujícím zasedání už podruhé za hejtmana Milana Chovance (ČSSD). Hlasovalo pro něj 27 zastupitelů koalice ČSSD a KSČM, proti bylo 16 opozičních zastupitelů z ODS i TOP 09 a Starostové. Opozice navrhla svého kandidáta na hejtmana, kterým byl Jiří Pospíšil (ODS), dostal však 17 hlasů.

Samotné volbě hejtmana předcházela poměrně bouřlivá rozprava zastupitelů napříč politickým spektrem. Opozice nejvíce diskutovala na téma koalice sociálních demokratů s komunisty. Členové koalice, která nyní vede společně Plzeňský kraj, zase obhajovali toto partnerství, které je podle nich z vůle voličů. Těsně před jednáním zastupitelstva podepsala ČSSD s KSČM opoziční smlouvu, na základě které povedou společně Plzeňský kraj v poměru radních 7:2 ve prospěch ČSSD.

Ještě před zahájením zastupitelstva protestovali před budovou krajského úřadu s transparenty v rukou dva političtí vězni, kteří si za protikomunistické názory odseděli ve vězení více jak deset let. „Nechci, aby se opakovala minulost, aby se stalo mým dětem a našim vnoučatům to, co se stalo nám. Komunisté, kteří vylézají ze země, opět začnou kousat. Může se stát, že se probudíme a najednou budou jiné pořádky a ostnaté dráty a budou se zatýkat lidé,“ uvedl Míla Petrovský, jeden z dvojice protestujících politických vězňů.

 | Autor: Richard Beneš

V úvodu jednání zastupitelstva podrobila opozice ostré kritice systém hlasování, kde nebylo vidět jména hlasujících zastupitelů. Jejich jména byla pouze nahrazena anonymními čísly. „Tvoříme dějiny Plzeňského kraje a debatovat tady o číslech mi přijde nedůstojné,“ uvedl například Jiří Pospíšil. „Je to taktika zástupců koalice, chtějí, aby nebylo vidět, kdo jak hlasoval. Hlavně při volbě hejtmana,“ řekl zastupitel a poslanec Vladislav Vilímec (ODS). Doplnit jména zastupitelů na hlasovací zařízení požadoval i Jiří Šneberger (ODS). Po dvacetiminutové technické přestávce se podařilo jména doplnit.

Největší bitva se strhla kolem volby hejtmana. „Žádný kandidát ODS nemá šanci projít za takového složení zastupitelstva, postavení našeho kandidáta do volby je pouze symbolické,“ řekl Pospíšil, který byl právě kandidátem opozice na hejtmana. „Chtěli jsme ukázat, že Plzeňský kraj měl i jiné řešení, než že zasednou komunisté ve vedení kraje. ODS navrhovala řešení, kdy by byli komunisté v opozici, chtěli jsme koalici demokratických stran, kde by byla ODS, ČSSD a TOP 09 a Starostové,“ konstatoval Pospíšil před neúspěšnou volbou na hejtmana.

 | Autor: Richard Beneš

„Milan Chovanec jako hejtman v minulém funkčním období obstál na výbornou a každý zastupitel se hlasování zcela jistě zhostí tak jak má,“ uvedl zase radní Václav Šimánek (ČSSD). „Je hezké, že naše jednání probíhá v klidu, nikdo tady nehlučí, nepíská a nechytá někoho jiného za límec,“ zhodnotil atmosféru ustavujícího zastupitelstva poslanec Václav Šlajs, který se o několik okamžiků později stal náměstkem hejtmana pro ekonomiku.      

Náměstkem hejtmana pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatiku se stal Ivo Grüner (ČSSD), prvním náměstkem hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Bauer (ČSSD), náměstkem hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, kulturu, cestovní ruch a památkovou péči Jiří Struček (ČSSD), náměstkyní hejtmana pro oblast majetku byla zvolena Zdeňka Lišková (KSČM). Post radního pro zdravotnictví obhájil Václav Šimánek, novým radním pro sociální oblast se stal Zdeněk Honz (ČSSD), stejně tak je novým radním pro oblast životního prostředí Václav Štekl (KSČM). 

Fotogalerie

Milan Chovanec je staronovým hejtmanem Plzeňského kraje | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Na jednání zastupitelstva seděl Jiří Pospíšil vedle Milana Chovance | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Diskrétní porada Jiřího Pospíšila s Martinem Baxou | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Před budovou krajského úřadu protestovala dvojice politických vězňů proti přítomnosti komunistů ve vládě kraje | Autor: Richard Beneš
Jednání ustavujícího zastupitelstva Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš