Jsme televize vašeho kraje

Hejtman Chovanec: Na zastupitelstvu to bude pořádně jiskřit

Plzeň, publikováno 19.11.2012, autor: Richard Beneš

Hejtman Milan Chovanec krátce po svém zvolení do funkce | Autor: Jindra Radová - KÚPK

Bezprostředně po opětovném zvolení hejtmanem uvedl Milan Chovanec, že nečeká nějaké zásadní změny ve směřování Plzeňského kraje. Naopak připustil, že na půdě zastupitelstva beze sporu očekává ostřejší střety s opozicí, než tomu bývalo dříve. Opozici podle Chovance v současné době reprezentuje na kraji spousta vynikajících osobností se zkušenostmi z komunální politiky. Diskuse prý bude na zastupitelstvu živější a hejtman pevně věří, že bude k tématu. Hned ustavující zasedání zastupitelstva prokázalo, že střety opozice s vládnoucími stranami budou hodně ostré.

„Budeme pokračovat v tom trendu, který jsme na kraji nastavili v předchozím volebním období, budeme se snažit udržet veřejné služby a udržet se tak, abychom si nemuseli půjčovat peníze. To znamená, aby rozpočet kraje byl vyrovnaný, abychom nevytvářeli nějaké dluhy, pouze s výjimkou, půjčky na předfinancování projektů z evropských peněz. To ale není vytváření dluhů a projídání peněz,“ konstatoval hejtman Chovanec.

Dále pak Chovanec přiblížil obsah koaliční smlouvy, kterou podepsala ČSSD s KSČM bezprostředně před zahájením ustavujícího zasedání krajského zastupitelstva. „Koaliční smlouva rozděluje pozice, rozděluje první kritéria přípravy vládního prohlášení nebo prohlášení krajské rady. Do konce měsíce ledna vydáme programové prohlášení, které bude velmi konkrétní a bude minimálně na dva roky s určitými časy, co chceme plnit. V těch prvních náznacích je zvýšení transparentnosti veřejné správy, je tam popsáno, že nechceme zadlužovat Plzeňský kraj a je tam příprava toho programového prohlášení. Součástí prohlášení bude také morální kodex zastupitele,“ pokračoval Chovanec.

Hejtman se natajil tím, že je kritizován za to, že přivedl komunisty do vedení kraje. „Je to realita dnešních dnů, o tom rozhodl volič, my jsme preferovali to levicové uspořádání na kraji. Není to koalice, která je jen v Plzeňském kraji, jsou to koalice, které vznikají v osmi nebo devíti krajích v ČR. ODS jsme nabídli dvě kontrolní pozice, jednou je to kontrolní výbor, ve druhém případě jde o výbor pro zdravotnictví. ODS diskutovala i kritizovala některé věci, které se ve zdravotnictví děly, chceme, aby do toho opozice měla větší náhled a aby její uvolněný předseda výboru měl větší pole působnosti v tom, aby mohl nejen kontrolovat, ale i přinášet nějaké racionální návrhy. A my se o nich nebojíme diskutovat,“ dodal Milan Chovanec.

 

Fotogalerie

Hejtman Milan Chovanec krátce po svém zvolení do funkce | Autor: Jindra Radová - KÚPK