Jsme televize vašeho kraje

Opozice dala přednost řízečkům, před volbou náměstků a radních

Plzeňský kraj, publikováno 20.11.2012, autor: Richard Beneš

Na protest proti účasti dvou komunistů v radě odešla při volbě radních kompletní opozice z jednacího sálu zastupitelstva a na chodbě vyčkávala konce volby před monitorem | Autor: Richard Beneš

Pořádně husto bylo během pondělního ustavujícího jednání zastupitelstva kolem volby členů rady a kolem výborů. Na protest proti účasti dvou komunistů v radě odešla při volbě radních kompletní opozice z jednacího sálu zastupitelstva a na chodbě vyčkávala konce volby. Dále se opozici nelíbilo, že vzrostl počet výborů ze čtyř na pět a že jsou vysoké i rozdílné počty jejích členů.

Těsně před volbou radních zavelel šéf opozice Jiří Pospíšil k odchodu členů ODS z jednání zastupitelstva. „Nebudeme přítomni volbě náměstků a radních. Naše nesouhlasné hlasování nemůže vyjádřit zoufalství z toho, že jsou k moci přiváděni komunisté. Proto odcházíme,“ uvedl Pospíšil. Sotva opustili občanskodemokratičtí zastupitelé jednání, otevřely se opět dveře a ven vyrazili i dva ze tří přítomných zastupitelů za TOP 09 a Starostové, kteří jsou rovněž v opozici. „Oni vás vyhodili,“ zeptal se někdo žertem z tábora ODS. „Kdepak, my u toho také nechceme být,“ dodal s úsměvem Marek Sýkora. Volbu pak sledovala opozice jen na obrazovce přenášející jednání zastupitelstva.Odchod ze sálu se členům opozice nakonec vyplatil, protože ve foyer se právě začaly servírovat čerstvé řízečky, po kterých mnozí z nich s chutí sáhli a spravili si tak náladu alespoň jídlem.     

Uvnitř sálu mezitím hladce proběhla volba všech osmi členů rady i náměstků hejtmana. Oproti minulému volebnímu období nebude mít hejtman tři náměstky, ale rovnou pět. Náměstky za ČSSD se stali Václav Šlajs, Ivo Grüner, Jaroslav Bauer a Jiří Struček, náměstkyní za komunisty je Zdeňka Lišková z KSČM. Členy rady se dále stali sociální demokraté Václav Šimánek i Zdeněk Honz a také komunista Václav Štekl. Hejtman Milan Chovanec vysvětlil, že navýšení počtu náměstků vyplynulo z koaliční smlouvy. "Náměstek hejtmana je pouhým členem rady, drobný platový rozdíl oproti radnímu tam je v řádech tisíců korun," řekl Chovanec. Podle informací serveru Regionpodlupou.cz by se tato částka měla pohybovat maximálně do osmi tisíc korun.

Nové zastupitelstvo bude mít celkem pět výborů. Vedle výboru finančního, kontrolního, výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a výboru pro zdravotnictví a sociální věci byl nově ustaven také výbor pro zadávání veřejných zakázek. Opozice ostře kritizovala, že některý výbor má 13 členů a jiný zase 11. Podle opozice by stačilo, aby ve výborech bylo kolem sedmi členů, tento návrh však neprošel. Náměstek hejtmana Jaroslav Bauer vysvětlil, že některé odbory jsou vysoce odborné a je třeba, aby v nich zasedli odborníci z různých oblastí a také lidé z více stran.  

Kontrolní výbor povede Jan Šašek (ODS), do čela finančního výboru byl zvolen Václav Votava (ČSSD), výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost bude předsedat Jaroslav Šobr (ČSSD), výbor pro zdravotnictví a sociální věci povede Jiří Uhlík (ODS) a předsedou nového výboru pro zadávání veřejných zakázek se stal Věstislav Křenek (KSČM).

V případě finančního výboru byli na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvoleni i jeho členové, aby výbor mohl neprodleně začít pracovat na rozpočtu Plzeňského kraje. Vedle neuvolněného předsedy finančního výboru Václava Votavy se členy finančního výboru stali František Hrubeš, Josef Bartoníček, Jan Rejfek (KSČM), Věra Rubáková, Vladislav Vilímec, Jiří Šneberger (ODS), Tomáš Jílek (TOP 09 a Starostové), Martin Zrzavecký, Vladimír Šmolík a Milan Hrdý (ČSSD).

Termín konání příštího zastupitelstva byl stanoven na 17. prosince, kdy se bude schvalovat nový krajský rozpočet pro rok 2013. Na přípravě rozpočtu začal okamžitě pracovat nový ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD). 

Fotogalerie

Na protest proti účasti dvou komunistů v radě odešla při volbě radních kompletní opozice z jednacího sálu zastupitelstva a na chodbě vyčkávala konce volby před monitorem | Autor: Richard Beneš
Novou tváří v radě kraje je ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD) | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Také Zdeňka Lišková (KSČM) je novou náměstkyní hetmana | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Nováčkem v radě je i Václav Štekl (KSČM) | Autor: Jindra Radová - KÚPK
V radě kraje od pondělí zasedá i Zdeněk Honz | Autor: Jindra Radová - KÚPK