Jsme televize vašeho kraje

Magistrát chce zrušit společnost Finále, nemá vedení, ale čerpá milionové dotace

Plzeň, publikováno 20.11.2012, autor: Richard Beneš

Plzeňský magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Temné mraky se stahují nad obecně prospěšnou společností Finále, která pořádá v Plzni stejnojmenný filmový festival. Plzeňský deník nyní jako první upozornil na skutečnost, že OPS Finále zřízená v roce 1998 městem, funguje jen na papíře, nemá svého ředitele a vlastně ani členy správní rady. To jí ovšem nebránilo v minulých létech odčerpat z Krajského úřadu Plzeňského kraje dotace na festival ve výši více jak pět milionů korun.

Náměstkyně plzeňského primátora pro kulturu Eva Herinková (ČSSD) nyní uvedla, že radnice chce společnost zrušit a začala už prověřovat, zda nedošlo v souvislosti s financováním festivalu Finále k trestnému činu. To potvrdila náměstkyně Herinková i pro server Regionpodlupou.cz. Odmítla však tvrzení, že by to mohlo znamenat konec oblíbeného festivalu.  „Až do roku 2015 čerpá festival Finále finanční prostředky ze čtyřletého grantu, který mu byl přidělen. Na podivné praktiky v OPS Finále jsme narazili už před rokem a od té doby se je snažíme vyřešit. Město situaci neřešilo od roku 2004,“ uvedla pro server Regionpodlupou.cz náměstkyně Herinková.

Zatímco obecně prospěšnou společnost Finále město plánuje zrušit, zachovat hodlá ochranné známky, které s festivalem souvisí, jedná se o hlavní cenu Ledňáček a název Festival českých filmů Finále. V budoucnu by měl festival fungovat na stejném systému jako nyní jiný festival Smetanovské dny, kdy město vypíše granty a z nabídek pak vybere pořadatele festivalu.   

Plzeňský deník se pozastavuje nad tím, jak je možné, že radnici čtrnáct let nevadila společnost, která si na jednu stranu říkala o miliony korun a dostávala je, na druhou stranu však neměla funkční správní radu, takže nikdo neschvaloval rozpočet, účetní závěrku ani výroční zprávu. Bez zajímavosti není fakt, že členové správní rady byli zvoleni v roce 1998 s tím, že místo není možné zastávat déle než dvě po sobě jdoucí funkční období a měli skončit v roce 2004. To se však nestalo a noví členové jmenováni nebyli. V dozorčí radě je dosud zapsán například Jiří Samek, přestože v roce 2009 zemřel.

 Ředitel festivalu Finále Ivan Jáchim je přesvědčen o tom, že obecně prospěšná společnost Finále ředitele má a je jím on. „Byl jsem jím správní radou jmenován a jen ona mě může z funkce odvolat," prohlásil pro Plzeňský deník Jáchim. Ten je také ředitelem společnosti Dominik centrum, která pořádá festival Finále. Dominik Centrum rovněž čerpá na festival dotace, ovšem z plzeňského magistrátu, ministerstva kultury a také ze Státního fondu kinematografie. Současnému vedení magistrátu se nelíbí tento způsob neprůhledného hospodaření.

Do zhruba desetimilionového rozpočtu festivalu Finále přispívá město částkou ve výši téměř tří milionů korun, Plzeňský kraj pak dává zhruba 900 tisíc korun. Dalších téměř šest milionů korun poskytuje Ministerstvo kultury a Státní fond kinematografie.

Fotogalerie

Plzeňský magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš