Jsme televize vašeho kraje

Jiří Pospíšil: Moje kandidatura na hejtmana měla smysl

Plzeňský kraj, publikováno 20.11.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil je přesvědčen o tom, že jeho kandidatura na hejtmana měla smysl | Autor: Jindra Radová - KÚPK

Šéf opozice v zastupitelstvu Plzeňského kraje Jiří Pospíšil neuspěl v pondělí během ustavujícího zasedání v bitvě o křeslo hejtmana, do kterého jej nominovali zastupitelé z ODS, TOP 09 a Starostové. Ve volbě zvítězil kandidát vládnoucí koalice ČSSD a KSČM Milan Chovanec, pro kterého hlasovalo 27 ze 44 zastupitelů, zatímco pro Pospíšila hlasovalo 17 členů zastupitelstva. I přes předem prohraný boj je Pospíšil přesvědčen, že v politice má člověk činit kroky, u kterých ví, že nedopadnou dobře, pokud je přesvědčen o jejich správnosti.

„I proto se domnívám, že bylo správné postavit protikandidáta proti Milanu Chovancovi, jenž byl zvolen hlasy komunistických zastupitelů. Bylo správné vést před samotnou volbou debatu, v níž jsme zdůrazňovali nebezpečí, které hrozí Plzeňskému kraji tím, že se po 23 létech do jeho vedení do exekutivních funkcí dostanou komunisté,“ uvedl v rozhovoru pro server Regionpodlupou.cz Pospíšil.

„Moje kandidatura na hejtmana i celá debata o této kandidatuře měla smysl, ukázala na to, že sociální demokraté měli jinou variantu řešení, jak spravovat Plzeňský kraj. Mohli se dohodnout s ODS a TOP 09. Tu dohodu odmítli a z důvodu svých postů, které získali, aniž by volby vyhráli, se dohodli s KSČM. Je dobře, aby to voliči věděli a podle toho sociální demokracii v příštích volbách ohodnotili, buď pozitivně, nebo negativně. To už záleží na jejich vůli,“ pokračoval Pospíšil.

Lídr opozice kritizoval fakt, že na kraji vzroste o jeden počet výborů, kterých bude nakonec pět a také se o dva zvýší na pět počet náměstků hejtmana. „Jsem přesvědčen o tom, že Plzeňský kraj jde v duchu Murphyho pravidel, že veřejná správa bobtná a bobtná, což dělají sociální demokraté velmi výrazně, byť tvrdí něco jiného. Tato správa kraje bude stát poplatníky více peněz, než předchozí správa kraje. Je dobře, aby toto občané zaregistrovali a aby si uvědomili, že sociální demokraté, mohli naopak počet funkcionářů snížit, protože vládnou pouze v dvojkoalici s KSČM. Není zde tak složitá situace, jako byla v předminulém období za vlády hejtmana Petra Zimmermanna (ODS), když byly ve vedení kraje i jiné subjekty, které se podílely na moci,“ tvrdí Pospíšil.  

Nyní naopak podle Pospíšila počet uvolněných funkcionářů narůstá. „Je to za věc, která je kritická, nebezpečná a v době, kdy nám roste státní zadlužení a nemáme dostatek peněz, navyšovat náklady na veřejnou správu, považuji za těžko obhajitelné a nesouhlasím s tím,“ dodal Pospíšil.      

Fotogalerie

Jiří Pospíšil je přesvědčen o tom, že jeho kandidatura na hejtmana měla smysl | Autor: Jindra Radová - KÚPK